Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tornádo sa prehnalo Aucklandom, dvaja mŕtvi

Tornádo v Aucklande
Tornádo v Aucklande

WELLINGTON - Dvaja ľudia zahynuli a ďalších viac ako 20 osôb utrpelo zranenia pri tornáde, ktoré sa prehnalo cez severné predmestie najväčšieho novozélandského mesta Auckland. Informovala o tom miestna polícia.

Tornádo zasiahlo popoludní (miestneho času) okrajovú štvrť Albany 20 kilometrov severne od centra Aucklandu, kde strhávalo strechy budov vrátane nákupného centra, prevracalo autá, vyvracalo stromy a bralo so sebou záhradný nábytok a všetky menšie predmety.

Veterná smršť postupovala južným smerom s vetrom, ktorý podľa správ dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu, a zanechala za sebou päťkilometrový pás zničenej zeme. Medzi ľuďmi prevezenými do nemocnice boli aj traja kriticky zranení, informoval novozélandský rozhlas.

Tornáda nie sú na Novom Zélande nezvyčajné, zaznamenávajú ich najmä na Severnom ostrove, kde leží Auckland. Sú však obvykle menšie než v USA, kde minulý týždeň pri sérii tornád zahynulo vyše 350 ľudí. V Aucklande sa podľa úradov obvykle vytvorí jedno alebo dve tornáda za rok.

Nový Zéland v posledných mesiacoch postihlo niekoľko prírodných pohrôm vrátane zemetrasenia, ktoré 22. februára zdevastovalo mesto Christchurch na Južnom ostrove a ktoré si vyžiadalo najmenej 169 obetí na životoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu