Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tornáda v USA si vyžiadali vyše 337 životov

Prezident Obama na návšteve zničeného mesta Tuscaloosa Zobraziť galériu (3)
Prezident Obama na návšteve zničeného mesta Tuscaloosa

TUSCALOOSA - Predbežne na 337 stúpol v noci nadnes počet obetí ničivých tornád, ktoré postihli v polovici týždňa juhovýchod USA a stali sa tak druhé najničivejšie v histórii krajiny. Informovali o tom miestne úrady.

Najviac postihnutým štátom zostáva Alabama. Miestne úrady v piatok stanovili počet obetí v tomto štáte najmenej na 246. Viac ako 30 ľudí prišlo o život v meste Tuscaloosa, kde sídli Alabamská univerzita. Medzi obeťami sú aj dvaja študenti.

Vzdušné víry dosahovali rýchlosť vyše 300 kilometrov za hodinu. Pri tornádach, ktoré Alabamu zasiahli v marci 1932, zomrelo dovedna 332 ľudí, pripomenula agentúra AP. V apríli 1974 zabila vlna tornád v 11 amerických štátoch 315 ľudí.

Najvyšší počet obetí tornád v USA zaznamenali 18. marca 1925, keď si búrky vyžiadali 747 životov v Missouri, Illinois a Indiane. Jediné, 352 kilometrov dlhé tornádo, vtedy zabilo dovedna 695 ľudí.

Rozsah katastrofy ohromil aj prezidenta Baracka Obamu, ktorý v piatok zavítal do Alabamy. "Ešte nikdy som nevidel takúto devastáciu," vyhlásil Obama, ktorý prisľúbil zasiahnutým štátom federálnu podporu. "Zabezpečíme, že sa na vás nezabudne," povedal na stretnutí s obyvateľmi Tuscaloosy, ktorou sa prehnal ničivý vzdušný vír široký 1,6 kilometra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu