Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nová zbraň proti rádioaktivite vo Fukušime: Slnečnice!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Okolo havarovanej japonskej elektrárne Fukušima chcú japonskí vedci vysadiť slnečnicové polia, ktoré majú vyčistiť pôdu zamorenú rádioaktívnymi látkami. Navrhuje to tím japonských vedcov pod vedením Masamičiho Jašita, ktorého vedecký tím pracuje v japonskej vesmírnej agentúre JAXA. Informovala o tom dnes agentúra ANSA.

Vedci u slnečníc chcú využiť ich schopnosť absorbovať niektoré látky, medzi ktoré patria aj tie vysoko rádioaktívne ako je cézium 134 a 137. Slnečnicové polia nebudú len okolo elektrárne, kde je zamorenie najvyššie, ale budú vysadené aj v školách v okruhu do 30 kilometrov. Vedci veria, že sa tieto kvety taktiež stanú prirodzeným symbolom obrody krajiny.

Tím odborníkov už zhromaždil okolo 300 kilogramov slnečnicových semienok. Jediným problémom je následné zlikvidovanie kontaminovaných kvetov. Za najefektívnejšie riešenie teraz experti považujú spracovanie rastlín ako použitých batérií v odpade, ktoré by umožnilo zraziť ich objem na jedno percento pôvodného rozmeru. So slnečnicami by sa potom zaobchádzalo ako so skutočným jadrovým odpadom.

Ako povedal Jašita denníku Jomiuri šimbun, vedci predpokladajú, že by sa slnečnice zasiali na jeseň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu