Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Masy vody by mohli narušiť stabilitu budov Fukušimy

Areál elektrárne Fukušima
Areál elektrárne Fukušima

TOKIO - Zníženia odolnosti objektov havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima sa obáva japonská vláda. Podľa expertov z úradu pre jadrový dozor by totiž vodné masy, využívané na chladenie reaktorov, mohli narušiť stabilitu budov a učiniť z nich menej odolné objekty v prípade ďalších zemetrasení.

V oblasti možno podľa odborníkov očakávať minimálne v nasledujúcich týždňoch ešte silné dotrasy. Aj dnes odtiaľ prišla správa o zemetrasení s magnitúdou 6,0, uviedla agentúra DPA.

Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tepco, naopak, považuje ohrozenie stability elektrárne za nepravdepodobné.

Spoločnosť chce do polovice júla naplniť plášte problematických reaktorov č. 1 a č. 3 vodou, aby dosiahla stabilné chladenie. Do reaktoru 1, v ktorom došlo k najväčšiemu poškodeniu palivových článkov, sa každú hodinu pumpuje šesť ton vody.

V jadrovej elektrárni sa tak medzičasom nachádzajú milióny litrov rádioaktívne zamorenej vody, čo výrazne sťažuje práce na obnove automatického chladiaceho systému a predstavuje aj podstatné ohrozenie všetkých pracujúcich v objekte.

Muži sú tam vystavení vysokým dávkam žiarenia, informovala dnes japonská tlačová agentúra Kjódo. Ďalší z nasadených presiahol už hranicu 100 milisievertov, čím sa celkový počet takto ožiarených osôb zvýšil na 30. Pre porovnanie - maximálna povolená hranica v Nemecku predstavuje 20 milisievertov/ročne. Regionálna vláda pr

efektúry Fukušima zvažuje pravidelné lekárske prehliadky obyvateľov, ktoré by v prípade detí mali byť osobitne dlhodobé.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu