Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Česko bude mať superlaser za sedem miliard!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/PRAHA - Najvýkonnejší laser na svete vyrastie v roku 2014 v Česku, neďaleko Prahy. Superzariadenie, ktorého stavbu schválila Európska komisia a ktoré bude stáť asi sedem miliard českých korún, bude skúmať nádory aj fúzne reakcie.

Projekt superlaseru ohlásilo české ministerstvo školstva. Má ísť o stavbu svetového významu. "Projekt ELI je výsledkom intenzívnej spolupráce 40 výzkumných inštitúcii z 13 krajín EÚ," uvedlo ministerstvo. Výkon laseru by mal byť až stokrát väčší, akým disponujú najlepšie podobné zariadenia.

Súčasťou projektu sú aj dve pomocné zariadenia, ktoré vyrastú v Maďarsku a Rumunsku. "Medzi technológie a projekty, pri ktorých sa očakáva, že prinesú dlhodobé ekonimické dopady, patria predovšetkým nové techniky pre lekárske zobrazovanie a diagnostiku, rádioterapiu a liečbu rakoviny, nástroje pre vývoj a testovanie nových materiálov, nové techniky pre zaobchádzanie s rádioaktívnym odpadom a pod.," popísal rezort prínos centra.

Ako dodáva v stanovisku, vedci budú skúmať aj perspektívnu termojadrovú fúziu, od ktorej sa očakáva, že v ďalekej budúcnosti nahradí klasické atómové elektrárne. O projekte dnes napísal portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu