Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Černobyľ po 25 rokoch: Choré sú milióny ľudí!

Deti sa narodili s abnormalitami Zobraziť galériu (8)
Deti sa narodili s abnormalitami (Zdroj: TASR)

KYJEV - Dvadsaťpäť rokov po explózii reaktora v Černobyle zostáva presný počet obetí predmetom vášnivých debát a milióny ľudí podľa lekárov stále trpia zdravotnými problémami spojenými s katastrofou. Kým OSN hovorí o 4000 mŕtvych, Greenpeace tvrdí, že na následky radiácie zomrie 400-tisíc!

Ukrajinské úrady odhadujú, že celkovo päť miliónov ľudí, Ukrajincov, Bielorusov a Rusov, touto katastrofou nejako zdravotne utrpelo. Značná časť z nich stále žije na kontaminovanom teritóriu.

Podľa Greenpeace následky rádioaktívnej kontaminácie - rakovinové ochorenia, poruchy imunitného systému a srdcové choroby - by mohli spôsobiť v troch bývalých republikách Sovietskeho zväzu smrť 100-tisíc až 400-tisíc ľudí. Tieto čísla ostro kontrastujú s oficiálnou bilanciou OSN, ktorá v roku 2005 odhadla počet ľudí, ktorých zabila radiácia, na približne 4000 osôb.

Vedecký výbor OSN uvádza len 31 mŕtvych, hlavne záchranárov a hasičov, ktorí boli priamo ožiarení, a 19 ďalších likvidátorov, ktorí zomreli "z rôznych dôvodov" pred rokom 2006.

Ukrajinec Volodymyr Palkin (69), ktorý v elektrárni pracoval v čase katastrofy, najmenej dva mesiace v roku strávi v nemocnici, pretože trpí krvácaním z hrdla a čriev. "Mal som železné zdravie, dnes trpím asi tridsiatimi chorobami," hovorí Palkin. "Zle chodím, kosti sa mi drobia na kúsky, mám problémy so štítnou žľazou," dodáva.

Po explózii reaktora číslo 4 sa okolo 600-tisíc ľudí, ktorí boli zhromaždení zo všetkých kútov vtedajšieho Sovietskeho zväzu, podieľalo celé mesiace na prácach, ktorých cieľom bolo zastaviť únik rádioaktivity, izolovať trosky reaktora a vyčistiť kontaminovanú pôdu okolo elektrárne.

Jediným nepopierateľným dôsledkom katastrofy bolo silné zvýšenie výskytu rakoviny štítnej žľazy. Najnovšia správa OSN, ktorá sa objavila tento rok v januári, hovorí o 6000 prípadov tejto choroby, z ktorých 15 bolo smrteľných.

Bielorus Jurij Bandajevský, lekár a autor mnohých štúdií o Černobyle, tvrdí, že oficiálne správy minimalizujú dopad katastrofy pod tlakom jadrovej lobby. "Počas 25 rokov štátne štruktúry urobili všetko, aby utajili informácie a pomohli jadrovej lobby, ktorá je najmocnejšia na svete a ktorá si diktuje svoje vlastné podmienky," hovorí. Zároveň obviňuje úrady bývalej sovietskej republiky, že nerobia nič, aby chránili milióny ľudí žijúcich na napadnutých územiach.

Iný lekár, Ukrajinec David Belyj, ktorý pracuje v stredisku pre jadrovú medicínu v Kyjeve, všetky obvinenia z nátlaku odmieta. "Nikto nám nič nezakazuje, nech už by to bolo čokoľvek. Keď skúmame frekvenciu výskytu chorôb vnútorných orgánov u obetí Černobyľu, nenachádzame žiaden nárast v porovnaní s celkovou populáciou. Títo ľudia sa dožívajú rovnako vysokého veku, ako je tomu u ostatných Ukrajincov," tvrdí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu