Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záchranári z Černobyľu protestovali, znižujú im podporu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Bývalí záchranári z ukrajinského Černobyľu sa dnes zhromaždili v centre metropoly Kyjeva, aby protestovali proti obmedzovaniu sociálnych dávok, ktoré dostávajú od štátu ako kompenzáciu za zdravotné postihnutie z radiácie.

Protestu sa zúčastnilo asi 2 tisíc bývalých členov záchranných tímov, ktoré v apríli 1986 bez ohľadu na zamorenia odstraňovali bezprostredné následky havárie.

Leonid Lytvyněnko, jeden z účastníkov demonštrácie, spravodajcovi agentúry Reuters povedal, že jeho mesačný dôchodok činil ešte nedávno 1700 hrivien (približne 145 eur), ale po zavedení balíka vládnych úsporných opatrení sa znížil na 1200 hrivien (asi 105 eur). "V čase havárie som mal 23 rokov a plnil som si svoju povinnosť," povedal Lytvyněnko bez toho, aby upresnil povahu svojho postihnutia. "Teraz som invalid a moja vlastná krajina ma hodila cez palubu."

V postsovietskych štátoch dnes žije asi 600 tisíc ľudí, ktorí sa tým či oným spôsobom do likvidácie černobyľskej katastrofy zapojili. Do Černobyľu prišli v apríli 1986 z celého vtedajšieho Sovietskeho zväzu.

Tesne pred rozpadom ZSSR sovietske vedenie poskytlo černobyľským záchranárom veľkorysé kompenzácie, ale neuspokojivý stav ekonomiky postsovietskych štátov a neskoršia ekonomická kríza z nich značnú časť odkrojily. Preukázať, že zdravotné problémy súvisia s dávkami žiarenia z Černobyľu, je navyše s postupom času čoraz ťažšie.

Vláda ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviča bola vlani pod tlakom Medzinárodného menového fondu nútená vykonať hlboké škrty vo svojom sociálnom programe, ktorým sa nevyhli ani černobylské kompenzácie. Ďalšie rozpočtové obmedzenia čakajú Ukrajinu počas tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu