Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kríza v Česku trvá, Klaus naznačil možný koniec vlády

Krystína Kočí
Krystína Kočí

PRAHA - Český prezident Václav Klaus sa vložil do koaličnej krízy, keď vývoj podľa neho "presiahol tolerovateľnú hranicu". Dnes by mal rokovať s koaličnými lídrami: šéfom ODS Petrom Nečasom, TOP 09 Karlom Schwarzenbergom a VV Radkom Johnom.

Klaus v stredu večer povedal, že je potrebné rokovať o tom, ako a či vôbec pokračovať v súčasnej vládnej zostave. Dôvera v kabinet je podľa neho vážne narušená. Reagoval tak na informácie o nahrávke, ktorá má potvrdzovať, že sa ODS podieľala na vnútrostraníckom puči v koaličnej strane Veci verejné.

Po schôdzke na Hrade by mali zástupcovia koaličných strán rokovať medzi sebou. Dohodli sa na tom na stredajšom večernom rokovaní, ktoré skončilo po viac ako štyroch hodinách bez jasného výsledku. Klaus má od pondelka na stole rezignáciu ministra dopravy Víta Bártu a tiež návrhy na odvolanie ministra školstva Jozefa Dobeša a ministra vnútra Johna.

S podpisom dokumentov, ktoré by znamenali odchod všetkých troch politikov VV, čaká. Podmieňuje ho tým, že mu premiér Nečas predstaví plán ďalšieho fungovania kabinetu. Všetky tri koaličné strany zdôrazňujú, že chcú cez spory ďalej spolupracovať.

Na nahrávke, ktorú v stredu popoludní zverejnil server Týden.cz, poslankyňa Kristýna Kočí naznačuje, že na krízu Vecí verejných a poťažmo celej vlády sa od vlaňajška podieľala ODS. Kočí tvrdí, že v rozhovoroch "zámerne potvrdzovala a ďalej rozvíjala špekulatívne informácie", ktoré šíria jej bývalí kolegovia z VV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu