Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Škandál v Česku, poslancov mali kupovať za státisíce!

Kristýna Kočí
Kristýna Kočí

PRAHA - Najmenšou českou vládnou stranou ´Veci verejné´ otriasa škandál a členovia vedenia odchádzajú. Svojho lídra a ministra dopravy Víta Bártu obviňujú z toho, že sa pokúšal kúpiť si ich lojalitu, pričom má ísť o státisícové sumy.

Bývalá šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí (26) podala rovnako ako jej kolega Jaroslav Škárka trestné oznámenie kvôli peniazom od ministra dopravy Víta Bártu.

Kočí od neho mala údajne dostať pol milióna. Len niekoľko hodín pred rokovaním poslaneckého klubu VV o kauze poslanca Škárku tak vyšlo najavo, že v stredu Kočí urobila rovnaký krok ako on. Peniaze odovzdala na štátnom zastupiteľstve.

Poslanec Stanislav Huml večer v Českej televízi uviedol, že Kočí ešte predtým o všetkom informovala predsedu VV a ministra vnútra Radka Johna.

Škárku strana v utorok vylúčila pre porušenie etického kódexu a vyhodili ho aj z poslaneckého klubu. V stredu Škárka odovzdal polícii materiály, ktoré podľa neho ukazujú na nekalé praktiky vnútri VV, ale aj 170-tisíc korún, ktoré mal dostať od Bártu. Ten večer v emotivnom vystúpení vyhlásil, že išlo o pôžičku.

Kočí sa bez vedomia vedenia strany zišla s premiérom Petrom Nečasom. Podľa médií rokovali o možnosti ďalšej podoby vlády bez ministra Bártu. Ten zatiaľ rokoval s predsedom strany Radkom Johnom, ktorý označil stretnutie Kočí s Nečasom za pokus o vnútrostranícky puč.

Na večernom rokovaní poslanecký klub VV vylúčil Kočí aj Humla zo svojich radov. Huml nebol členom strany, na kandidátke VV ho zvolili ako nestraníka. Svoj odchod zo strany oznámil ešte pred vylúčením z klubu, ten má z pôvodných 24 len 21 členov, Škárku vylúčili už v utorok.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu