Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vylúčená poslankyňa VV mala v byte odpočúvacie zariadenie

Kristýna Kočí
Kristýna Kočí

PRAHA – Podozrenie, že v českej politike sa používali divoké metódy, po dnešnom dni získalo v Česku nové, zreteľnejšie obrysy.

V byte poslankyne Kristýny Kočí, ktorá ešte do minulého týždňa bola šéfkou poslaneckého klubu koaličnej strany Veci verejné, sa našlo sofistikované odpočúvacie zariadenie spojené so SIM-kartou. Nečakaný nález prešetruje polícia.

Kristýna Kočí patrí medzi troch rebelantov strany Veci verejné, ktorí sa minulý týždeň dočkali vylúčenia z poslaneckého klubu, respektíve zo strany. Z VV vylúčená poslankyňa má navyše podozrenie, že je už niekoľko dní sledovaná. O jej bezpečnosť sa stará nemenovaná bezpečnostná agentúra.

Samotná poslankyňa v súvislosti s údajným sledovaním a nálezom odpočúvacieho zariadenia vo svojej spálni nikoho verejne neobvinila, ale tieň podozrenia padá na jej straníckeho kolegu, ministra dopravy Víta Bártu, ktorý až do roku 2010 viedol veľkú bezpečnostnú agentúru ABL, ktorá mala aj detektívnu divíziu.

Kristýna Kočí minulý týždeň podala na Bártu trestné oznámenie pre údajný pokus podplatiť ju sumou v prepočte vyše 20.000 eur v hotovosti. Na adresu VV poslankyňa v minulých dňoch uviedla, že strana s Bártovou bezpečnostnou agentúrou v pozadí vykazuje znaky sekty.

Neoficiálny šéf VV Bárta čelí aj trestnému oznámeniu dnes už bývalého člena VV, poslanca Jaroslava Škárku. Poslanec tvrdí, že Bárta mu za mlčanie o finančných pomeroch v strane vyplácal už od jesene v hotovosti ekvivalent poslaneckého platu, a naposledy korunový ekvivalent vyše 7000 eur.

Vít Bárta tvrdí, že nešlo o úplatky, ale o pôžičky. Podľa oslovených právnikov mohol Bárta porušiť prinajmenšom zákon proti praniu špinavých peňazí, pretože také vysoké sumy mal poukazovať bezhotovostne na účet.

Trestné oznámenia na Bártu prešetruje protikorupčný odbor polície. Ten prešetruje nielen trestný čin podplácania, ale aj možnosť, že sa Bárta dopustil trestného činu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Poslanec Škárka v trestnom oznámení uviedol, že Bártova ABL v roku 2006 sledovala predstaviteľov radnice Prahy 1 a disponovala aj materiálmi z policajných databáz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu