Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česká kríza graduje, na stole je odchod niekoľkých ministrov

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA - Vládna kríza v Česku nabrala na obrátkach, keď sa premiér Petr Nečas (ODS) odhodlal odovzdať odvolanie dvoch ministrov za Veci verejné (VV) Radka Johna a Jozefa Dobeša prezidentovi Václavovi Klausovi. Zároveň mu odniesol demisiu ministra dopravy Víta Bártu (VV).

V pondelok večer sa koaliční lídri stretli prvýkrát od piatkového ultimáta na odchod troch ministrov VV na spoločnom rokovaní. Dohodli sa ale len na tom, že sa znovu stretnú v tradičnom formáte koaličnej deviatky.

ODS však trvá na tom, že K9 zvolá až potom, čo prezident Václav Klaus odvolá ministrov za VV, ako mu to premiér navrhol. Klaus vstúpil do rokovaní o ďalšej podobe vlády skôr ako premiér. Nečasa vyzval, aby najprv prišiel s plánom ďalšieho fungovania vlády, potom až pristúpi k odvolaniu ministrov či prijatiu demisií.

Nečas mu aj po tomto vyhlásení demisiu a odvolanie na Hrad priniesol, a to bez dohody s VV. Klaus ale zatiaľ s odvolaním ministrov a prijatím demisie čaká. Riešenie vládnej krízy by podľa neho malo priniesť rokovanie koaličných strán.

S prekvapujúcim ťahom prišiel minister obrany Alexandr Vondra (ODS), ktorý sám ponúkol premiérovi svoju rezignáciu. Turbulentnú politickú situáciu podvečer ešte rozvírila informácia o tom, že v byte bývalej poslankyne VV Kristíny Kočí bolo odpočúvacie zariadenie. Prípadom sa zaoberá polícia.

Nečas chce po afére okolo údajného podplácania poslancov neformálnym lídrom VV Bártom a informáciami o prepojení s bezpečnostnou agentúrou ABL, ktorú Bárta vlastnil, odchod troch ministrov VV z kabinetu.

Veci verejné so zámermi Nečasovej ODS a koaličnej TOP 09 nesúhlasili a žiadali koaličné rokovania pred tým, než Nečas odnesie odvolanie ministrov na Hrad. VV zároveň boli ochotné vymeniť svojich ministrov jedine vtedy, ak zároveň odídu ministri financií Miroslav Kalousek (TOP 09), obrany Alexander Vondra a poľnohospodárstva Ivan Fuksa (obaja ODS).

Nečas nakoniec demisiu Bártu a odvolanie Johna a Dobeša na Hrad popoludní doniesol. Vyhlásil ale, že chce pokračovať v koaličným projekte ODS, TOP 09 a VV.

Vondra krátko potom ponúkol svoju rezignáciu s tým, že nechce brániť zmenám vo vláde a umožniť fungovanie trojkoaličného kabinetu.

Opozičná ČSSD trvá na tom, že Nečas mal Klausovi doniesť aj návrh na Vondrovo odvolanie, ktorý je vraj podozrivý z plytvania peňazí pri českom predsedníctve EÚ. Ďalšie pôsobenie vlády podmieňujú novým hlasovaním o dôvere v snemovni.

Komunisti volajú po predčasných voľbách ako "jedinom priehľadnom a čistom riešení".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu