Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gagarinove posledné slová: Vystačia mi klobásy na cestu späť?

Jurij Gagarin
Jurij Gagarin

MOSKVA - Jednou z posledných vecí, ktoré Jurij Gagarin pred historicky prvým letom do vesmíru urobil bolo, že sa chcel uistiť, či mu zásoby klobás vystačia aj na cestu späť do Moskvy.

Táto informácia je jednou z mnohých v rámci 700-stranového, kedysi tajného materiálu, ktorý Rusko zverejnilo minulý týždeň pred 50. výročím prvého letu do vesmíru. Historická udalosť urobila z mladého ruského kozmonauta okamžite celebritu, ktorého chlapecký šarm sa stal ideálnou zbraňou sovietskej propagandy uprostred Studenej vojny.

Záznamy odhaľujú konverzáciu Gagarina a tvorcu rakety Sergeja Korolyova. Ten sa obával, či bude mať Jurij dostatok jedla pri návrate späť na Zem. "Más tam odložený obed, večeru a raňajky. Sú tam aj nejaké klobásy, sladkosti a džem," povedal Korolyov Gagarinovi pri odpočítavaní sekúnd do štartu rakety. "Najdôležitejšie je, že mám dosť klobás. Budú sa hodiť k mesačnému svitu," zažartoval Jurij.

Spravodajský portál Lifenews.ru takisto uviedol, že Gagarin si v posledných minútach pred štartom pospevoval a pískal. Posledná kontrola však odhalila i zopár technických problémov. Gagarinovi mali napríklad pracovníci riadiaceho strediska povedať, aby zobral lepiacu pásku a prilepil kúsok zariadenia, pretože "my sme to zabudli urobiť". Gagarina to však nevyviedlo z rovnováhy, ich príkaz splnil a ďalej sa sústredil už len samotné vzlietnutie.

Expertov najviac znepokojovalo to, či náhodou kozmonaut nestratí v stave beztiaže vedomie, ich obavy však boli zbytočné. "Pocit beztiaže je skvelý. Všetko pláva," upokojil Gagarin riadiace stredisko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu