Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusi si chcú vylepšiť vemírny imidž: Pristátie na Mesiaci do 2030

ilustračné foto
ilustračné foto

MOSKVA - Rusko plánuje do roku 2030 dosiahnuť povrch Mesiaca. Vyplýva to z uniknutých dokumentov ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Podľa nich by sa tak teda malo stať 60 rokov od pristátia prvej ľudskej posádky na Mesiaci.

Malo by ísť o symbolický akt, ktorým chcú Rusi prinavrátiť prestíž svojmu vesmírnemu programu tak, ako si to želá nedávno opätovne zvolený prezident Vladimir Putin. Ten chce taktiež vylepšiť pošramotenú povesť Moskvy v oblasti vesmírneho výskumu, ktorá zaznamenala v poslednej dobe niekoľko neúspechov. Rusi už niekoľkokrát deklarovali záujem pristáť na Mesiaci, no po prvý raz hovoria o konkrétnom termíne, podotýka portál britského denníka Daily Telegraph.

Víťazom vesmírnych pretekov sa počas studenej vojny stali USA a to napriek počiatočným úspechom vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Prvým človekom vo vesmíre sa síce stal Rus Jurij Gagarin, no víťazstvo v boji o Mesiac si nakoniec v roku 1969 pripísali Američania vďaka posádke Apolla 11. Rozhodujúcu úlohu údajne zohrala aj prelomová technológia kúpená od vtedajšej Juhoslávie. Sovieti na pristátie na Mesiaci krátko na to rezignovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu