Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FBI prosí verejnosť, nevie rozlúštiť poznámky obete

Poznámky našli vo vrecku obete vraždy. Zobraziť galériu (2)
Poznámky našli vo vrecku obete vraždy.

NEW YORK - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie hľadá pomoc pri lúštení poznámok nájdených vo vrecku obete vraždy. Zločin sa stal už pred mnohými rokmi. Zašifrované poznámky ale pracovníkom FBI stále nedávajú spať. Tento týždeň sa preto úrad obrátil na verejnosť s nádejou, že sa niekomu podarí text dešifrovať.

FBI sa domnieva, že by ich poznámky mohli doviesť k vrahovi, informoval denník The New York Times.

Telo zavraždeného Rickyho McCormicka bolo nájdené v roku 1999 v kukuričnom poli pri meste West Alton v štáte Missouri. Poznámky sa nachádzajú na dvoch kusoch papiera. Rady si s nimi nevedela mimoriadna dešifrovacia jednotka úradu ani členovia Americkej asociácie kryptogramov, na ktorú sa už FBI obrátila skôr. "V tom, čo robíme, sme dobrí. Ale s týmto by nám niekto mohol pomôcť," povedal šéf dešifrovacej jednotky Dan Olson.

Dodal, že záhadné poznámky patria medzi hlavné nevyriešené prípady jeho jednotky. "Rozlúštenie kódu by nám mohlo odhaliť, kde sa obeť pohybovala pred svojou smrťou, a mohlo by poskytnúť riešenie vraždy," uviedol Olson. Podotkol ale, že dešifrovanie textu by pre FBI bolo zaujímavé, aj keby išlo napríklad o ľúbostný list alebo nákupný zoznam. Spôsob, akým sú poznámky zašifrované, je totiž pre úrad úplne neznámy.

McCormick podľa neho prerušovane žil so svojou matkou a veľa času trávil na ulici. Nedoštudoval strednú školu a mal invalidný dôchodok. Nikdy sa neoženil, ale mal najmenej štyri deti. V čase svojej smrti zrejme nemal vážnu známosť. Dopustil sa niekoľkých priestupkov a strávil aj 11 mesiacov vo väzení za pohlavné zneužitie maloletej.

Naposledy ho videli na prehliadke v nemocnici v St. Louis 25. júna 1999, päť dní predtým, než bolo pri West Altone nájdené jeho rozkladajúce sa telo. Ako sa tam McCormick dostal, FBI nevie. Muž nemal auto a do oblasti nejazdia autobusy ani vlaky. "Čo robil uprostred poľa 50 kilometrov od miesta, kde žil? V okolí navyše nikoho nepoznal," uviedol jeden z vyšetrovateľov Michael Yarbrough.

McCormickova matka pracovníkom FBI len povedala, že jej syn používal tajnú reč od detstva. Sama jej tiež nikdy nerozumela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu