Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vysokú radiáciu vo Fukušime namerali chybne

Informácia o vysokej radiácii vyvolala protest v Tokiu.
Informácia o vysokej radiácii vyvolala protest v Tokiu.

TOKIO - Údaj o desaťimiliónkrát vyššej úrovni radiácie oproti normálnemu stavu v druhom bloku poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 bol dnes podľa elektrárenskej spoločnosti TEPCO nameraný chybne. Odborníci musia podniknúť kontrolné merania, informovala agentúra Reuters.

"Čísla nie sú správne, ospravedlňujeme sa," vyhlásil Takasu Kurita, hovorca firmy TEPCO, ktorá je prevádzkovateľom elektrárne Fukušima 1.

Extrémne vysoké hodnoty radiácie boli namerané v zamorenej vode, ktorá stojí v turbogenerátorovej budove elektrárne. Robotníci, ktorí prišli vodu odčerpať, boli z budovy po tomto zistení evakuovaní. Japonskí činitelia priznali, že kontaminovaná voda sa nachádza v štyroch blokoch elektrárne.

Pôvodne zistené hodnoty boli natoľko vysoké, že pracovník meriaci úroveň radiácie odišiel bez toho, aby vykonal druhý odpočet, uviedla spoločnosť. Už predtým japonský úrad pre bezpečnosť jadrových reaktorov NISA zistil vo vode druhého reaktorového bloku elektrárne vysokú koncentráciu izotopu jódu 134. To môže signalizovať poškodenie aktívnej zóny reaktora, uviedli experti.

Nesprávne meranie spomalilo úsilie dostať silne narušený jadrový komplex pod kontrolu, vládny hovorca Juki Edan však vyhlásil, že situácia sa čiastočne stabilizovala.

Edan dnes večer miestneho času novinárom povedal, že sa podarilo zabrániť obratu situácie k horšiemu. "Vyhliadky sa ale nezlepšujú priamočiaro a my sme očakávali zvraty a náhle obraty. Kontaminovaná voda je jedným z nich a my budeme pokračovať v oprave škôd," dodal.

Do ulíc v Tokiu a Nagoji dnes vyšli stovky obyvateľov dožadujúcich uzavretie jadrových elektrární. V Nagoji dnes asi 300 demonštrantov so slovami: "Nechceme ďalšiu Fukušimu" žiadalo uzavretie jadrovej elektrárne Hamaoka. Demonštranti pokojne prešli k budove spoločnosti Chub Electric Power Co., ktorá elektráreň vzdialenú asi 120 kilometrov prevádzkuje. "Japonsko vždy klamalo pri vychvaľovaní výhod jadrových elektrární," citovala agentúra AFP jednu z demonštrantiek. Aj v Tokiu pochodovalo okolo 300 ľudí s heslami ako "Nepotrebujeme jadrovú energetiku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu