Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mesto duchov: Vyľudnené Tokio zíva prázdnotou

Donedávna plné ľudí, teraz na ulici sotva niekoho stretnete Zobraziť galériu (6)
Donedávna plné ľudí, teraz na ulici sotva niekoho stretnete

TOKIO - Ešte donedávna bolo Tokio pulzujúcou metropolou plnou života a ľudí. Po piatkovom zemetrasení však obyvatelia mesto hromadne opúšťajú. Chcú sa vyhnúť šíriacej sa radiácii z poškodenej jadrovej elektrárne.

Jedno z najväčších miest sveta, v ktorom žije trinásť miliónov ľudí, sa za pár dní zmenilo na mesto duchov. Osvetlenie kvôli prerušeným dodávkam elektrickej energie nefunguje, regály v obchodoch zívajú prázdnotou. Tí, ktorí svoje domovy neopustili, len zriedka vychádzajú von, pretože majú strach z radiácie.

Všetci sú si vedomí, že sa v 240 kilometrov vzdialenej elektrárni Fukušima 1 deje niečo zlé a nikto nechce riskovať svoje zdravie. Vlády cudzích krajín, ktorých obyvatelia sa ešte stále nachádzajú v Tokiu, ich vyzvali, aby z mesta čo najskôr odišli.

"Zajtra letím do Austrálie, už sa nemôžem dočkať, kedy sa nadýcham čerstvého vzduchu. Ostávať v Tokiu nemalo význam, úrady nám každú chvíľu hovorili niečo iné," povedala mladá žena, ktorá v meste pracovala ako učiteľka angličtiny.

Od úradov prichádzajú len kusé informácie, ktoré si častokrát odporujú. "Na probléme pracujeme. Uniknutá radiácia nie je škodlivá, ale pre istotu nevychádzajte von a neotvárajte okná," zaznelo z úst vládnych činiteľov.

Najväčšia koncentrácia ľudí je na staniciach a letiskách. "Každý chce odtiaľto čo najrýchlejšie odísť a byť so svojimi rodinami," uviedol mladý Japonec. "Žijeme v modernej dobe, v továrňach pracujú roboti, naša technológia patrí k najvyspelejším na svete a pozrite sa na to...dopadli sme tak, že na elektráreň lejeme vedrá plné vody. Toto nás vracia späť v čase," dodáva nemenovaný vládny úradník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu