Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na záchranu mali osem minút, potom prišla skaza!

Zdevastovaná škola v meste Ofunato na severe Japonska Zobraziť galériu (2)
Zdevastovaná škola v meste Ofunato na severe Japonska

TOKIO - Zemetrasenie v Japonsku si vyžiadalo tisícky obetí a celé mestá zmizli z povrchu zemského. Svet s hrôzou sleduje čo bude nasledovať ďalej. Zdevastovaná krajina však môže byť hrdá na svojich obyvateľov. Japonci, ktorí prežili hrozivú katastrofu, musia totiž každý deň čeliť novým výzvam ako prežiť.

Odvaha ale nechýba ani cudzincom, ktorí v postihnutej krajine žili a pracovali. Jedným z nich je Robert Bailey (27), mladý anglický učiteľ, ktorý pôsobil v prístavnom meste Ofunato.

V osudný deň sa práve nachádzal v triede so svojimi žiakmi. Zrazu sa však z mestského rozhlasu ozval alarm varujúci pred zemetrasením a cunami. Úrady nariadili okamžitú evakuáciu. Ľudia začali panikáriť a v snahe dostať sa čo najrýchlejšie do bezpečia si so sebou nezobrali ani tie najcennnejšie veci. Mali na to presne osem minút, potom mesto zaplavila niekoľkometrová cunami, ktorá zmietla všetko čo sa jej postavilo do cesty.

Bailey však preukázal rozvážnosť a chladnú hlavu a rozhodol sa zostať so študentmi, aby sa uistil, že sú v poriadku. "Mali sme tušenie, že sa čoskoro stane niečo zlé, pretože len dva dni predtým mesto menšia cunami zasiahla," uviedol mladík.

"Najprv sme začuli varovanie, potom sa zem začala triasť. Žiakov som sa snažil ukľudniť a rýchlo sme sa presunuli na bejzbalové ihrisko, aby sme neskončili pod troskami budovy," povedal. "Potom sme už len sledovali tú skazu. Všetko čo sme videli, bola akási hmlová stena, ktorá, cez ktorú sme dokonca nevideli ani na hory."

Baileymu neostávalo nič iné len sa modliť, že sa so študentmi nachádza dostatočne vysoko a vlna ich nezasiahne. Učiteľ so skupinou tínedžerov prežil, mnoho žiakov z iných tried je však stále nezvestných.

Prírodná pohroma v Japonsku si od minulého piatku vyžiadala tisícky obetí na životoch a krajine hrozí kvôli požiarom v jadrových elektrárňach aj nukleárna katastrofa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu