Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tisíce Japoncov sú na úteku, vláde stále neveria!

Cesty sú plné, Japonci odchádzajú Zobraziť galériu (4)
Cesty sú plné, Japonci odchádzajú

LONDÝN/BRATISLAVA - Stovky vozidiel sa ponáhľajú prieč z tieňa zničenej jadrovej elektrárne vo Fukušime. Ľudia vo vnútri áut či kamiónov sa obávajú toho, čo sa môže stať a neveria, že im vláda hovorí pravdu.

"Vedeli sme, že to bolo blízko, ale znova a znova nám opakovali, že to bolo bezpečné, bezpečné, bezpečné. Ľudia sa obávajú, že nám nehovoria, čo sa naozaj stalo," povedal 70-ročný muž, ktorého evakuovali.

Vydesení obyvatelia začali utekať, keď sa mal rádioaktívny mrak prehnať cez Japonsko. Dokonca aj v meste Yamagata, asi 60 míľ od elektrárne, sa obávajú kontaminácie.

"Keď vetry fúkajú od juhovýchodu môžete cítiť morský vzduch.Takže, ak cítime vôňu mora, myslíte že budeme schopní cítiť aj jedovatý vzduch? Čo títo ľudia robia pre nás?," pýta sa obchodník Kageo Obata.

Japonský premiér Naoto Kan bol tiež nahnevaný, pretože ho okamžite neinformovali o včerajšej najnovšej explózii v jednom z reaktorov a operátorov v závode sa musel pýtať: "Čo sa to, sakra, deje?"

Japonská vláda však dnes tesne pred štvrtou hodinou ráno uviedla, že oheň, ktorý zúril približne sedem hodín je už pod kontrolou. Všetkých pracovníkov však evakuovali potom, čo radiácie prudko stúpla a stala sa nebezpečnou pre ľudské zdravie.

Dnes ráno prišlo k ďalším otrasom o sile 6,0 Richterovej stupnice v Tichom oceáne neďaleko prefektúry Chiba, východne od Tokia, čo vyvoláva obavy, že môže prísť k ďalšiemu poškodeniu už aj tak oslabeného reaktora.

"Nemôžem tomu uveriť. Vôbec. Vidíme naše zničené domy, ale žiarenie? Nemáme poňatia, čo sa deje. Som tak vydesený?" cituje anglický denník Daily Mail jedného z obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu