Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Rusi priznali 4 potenciálne nebezpečné jadrové elektrárne!

Vladimir Putin a generálny riaditeľ Rosatomu Sergej Kirijenko
Vladimir Putin a generálny riaditeľ Rosatomu Sergej Kirijenko (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V Rusku sú štyri potenciálne nebezpečné jadrové elektrárne, z ktorých dve sa nachádzajú v seizmicky aktívnych oblastiach.

Na tlačovej konferencii v Moskve to dnes vyhlásil Vladimir Kuznecov, jadrový expert Federálnej agentúry pre jadrovú energiu (Rosatom).

Ruský premiér Vladimir Putin pritom dnes tvrdil, že v seizmicky aktívnych zónach Rusko jadrovej elektrárne nemá, ani ich tam v budúcnosti nemieni stavať.

Podľa Kuznecova ale Balakovská jadrová elektráreň neďaleko od mesta Saratov a Rostovská jadrová elektráreň sú v seizmicky aktívnych oblastiach a sú potenciálne nebezpečné.

Novovoronežská jadrová elektráreň v centrálnom Rusku a jadrová elektráreň na polostrove Kola na severozápade krajiny zase podľa Kuznecova nezodpovedajú normám medzinárodnej bezpečnosti pre jadrové kapacity.

Kuznecov tiež odsúdil "frenetický jasot, s akým bolo prijaté oznámenie o predĺžení životnosti starých reaktorov". Týka sa to podľa neho Leningradskej jadrovej elektrárne pri Petrohrade, ktorej životnosť nedávno predĺžili do roku 2025.

Ruský expert tiež kritizoval skutočnosť, že v krajine nie je dostatok odborníkov, ktorí by podľa jeho slov boli vôbec schopní sledovať technický stav jadrových elektrární.

Rusko má v súčasnosti desať jadrových elektrární, na ktorých využíva 32 jadrových reaktorov. Polovica z nich je podľa Kuznecova prvej generácie a 11 z nich je rovnakého typu, aké slúžili v havarovanej elektrárni v ukrajinskom Černobyle.

Ruský premiér Putin dnes žiadal, aby odborná ministerstvá vypracovala štúdiu, ktorá by zhodnotila aktuálny stav ruských jadrových kapacít a ich perspektívy.

Podnetom je zemetrasenie v Japonsku, ktoré bezprostredne ohrozilo tamojšie jadrové kapacity.

Ruská armáda dnes oznámila, že je v pohotovosti pre prípad nútenej evakuácie obyvateľov tichomorského ostrova Sachalin a Kurilských ostrovov, ktoré ležia v bezprostrednej blízkosti Japonska.

Ruské úrady k týmto prípravám pristúpili z obavy z rádioaktívneho mraku, ktorý by sa mohol vytvoriť z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 a vetry by ho odviali smerom k ruskému územiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu