Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Japoncov varovali: Radiácia je vysoká a hrozia ďalšie úniky

Japonci sa obávajú ožiarenia Zobraziť galériu (5)
Japonci sa obávajú ožiarenia

TOKIO/TAGADŽÓ – Úroveň radiácie sa "zdá byť veľmi vysoká" pričom je stále "veľmi vysoké riziko", že nastanú ďalšie úniky. S týmto varovaním vystúpil dnes v televízii japonský premiér Naoto Kan.

Obyvateľom v okruhu 30 kilometrov od elektrárne Fukušima I premiér odkázal, aby nevychádzali von a vyhli sa tak chorobe z ožiarenia. Rádioaktívny materiál z troch reaktorov sa rozšíril do iných častí regiónu, ktorý bojuje s následkami ničivého zemetrasenia a obrovských vĺn cunami.

Vláda medzitým informovala, že v komplexe Fukušima I začal horieť štvrtý reaktor a došlo k ďalšiemu úniku rádioaktivity. "Teraz hovoríme o úrovniach, ktoré môžu poškodiť ľudské zdravie," povedal tajomník kabinetu s tým, že ide o hodnoty namerané blízko miesta úniku. Vo väčšej vzdialenosti by podľa neho situácia nemusela byť až tak dramatická.

Pri dnešnom výbuchu mohlo dôjsť k poškodeniu tlakovej nádrže jedného z reaktorov, informoval dnes japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť. V čase explózie vial v oblasti podľa meteorológov vietor zo severu. Znamenalo by to, že rádioaktívne častice by v prípade úniku mohol zaviať južne smerom k Tokiu. Japonská metropola leží 260 kilometrov juhozápadne od elektrárne. V nej zaznamenali nepatrne zvýšenú úroveň radiácie, podľa predstaviteľov mesta však zistený stav nemá vplyv na ľudské zdravie.

Japonský úrad jadrovej bezpečnosti medzitým oznámil, že požiar v elektrárni sa podarilo uhasiť. Francúzske veľvyslanectvo v Tokiu v oznámení pre občanov varovalo, že vietor s nízkou úrovňou radiácie by mohol doraziť do metropoly približne o 20:00 miestneho času (12:00 SEČ).

V meste Maebaši 100 kilometrov severne od Tokia dnes namerali desaťkrát vyššiu úroveň radiácie než obvykle. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala japonská tlačová agentúra Kjódo.

Po ďalšej explózii uzavreli aj vzdušný priestor nad poškodeným zariadením. Zákaz letov platí v okruhu 30 kilometrov okolo reaktorov. Na rastúce obavy pred rádioaktívnym únikom poukazuje oznámenie leteckej spoločnosti Air China o tom, že zrušila lety z Pekingu a Šanghaja do Tokia.

Južná Kórea, Hongkong, Singapur a Filipíny informovali, že budú testovať dovážané japonské potraviny na prítomnosť radiácie. Japonská polícia medzitým oznámila, že oficiálna bilancia obetí piatkového zemetrasenia a následných prílivových vĺn cunami sa zvýšila na 2414 mŕtvych.

Viac než polovicu týchto obetí zaznamenali v prefektúre Mijagi, kde podľa predošlých vyjadrení miestnych predstaviteľov bolo vyše 10-tisíc ľudí nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu