Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pohrebníctva žiadajú o vrecia a truhly, stále ich je málo

Záchranári stále pátrajú po tých, čo prežili
Záchranári stále pátrajú po tých, čo prežili (Zdroj: SITA)

TOKIO - USA kvôli nameranej slabej rádioaktivite sťahuje z postihnutej oblasti svoje loďstvo a letectvo. Zástupca americkej flotily uviedol, že radiácia pochádza z dymového mračna a výparov z pokazenej jadrovej elektrárne Fukušima. Okrem toho Japonsko čelí aj ďalšiemu problému, a tým je nedostatok vriec a truhiel.

Záchranári naďalej pokračujú vo vyhľadávaní obetí rozsiahleho zemetrasenia. Japonsko teraz čelí kríze ako v humanitárnej, tak v jadrovej a ekonomickej oblasti. Milióny ľudí na zdevastovanom severovýchodnom pobreží strávili už tretiu noc bez dostatočných dodávok vody, potravín a tepla.

Úrady podľa AP uviedli, že zatiaľ dostali iba desať percent potravín a ďalších vecí, ktoré teraz akútne potrebujú. "Požiadali sme pohrebné ústavy v celej krajine o zaslanie vriec a truhiel. Ale stále ich nemáme dosť. Nečakali sme, že sa takáto vec stane," vyhlásil zástupca úradov v Mihagi.

Podľa televízie NHK dnes postihli japonskú metropolu krátko po 10:00 miestneho času (02:00 SEČ) následné otrasy o sile 6,2 stupňa Richterovej stupnice. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 140 kilometrov od Tokia smerom k jadrovým komplexom vo Fukušime. Otrasy boli cítiť aj na medzinárodnom letisku Narita pri Tokiu. Na vydesených cestujúcich v odletovej hale volali letiskoví zamestnanci, aby si ľahli na zem.

V piatok zasiahlo Japonsko zemetrasenie o sile 8,9 stupňa, ktoré spolu s mohutnou prívalovou vlnou zničilo stovky kilometrov dlhý pás severovýchodného pobrežia ostrova Honšú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu