Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zachránený Japonec: Čakal som na smrť!

Japonca odplavilo 15 kilometrov do mora Zobraziť galériu (2)
Japonca odplavilo 15 kilometrov do mora (Zdroj: SITA)

TOKIO - Šesťdesiatročný Japonec, ktorého zachránili v nedeľu na mori viac ako 15 kilometrov od pobrežia, sa držal viac ako dva dni zvyškov svojho domu. "Myslel som, že dnešok je posledným dňom môjho života," povedal Hiromicu Šinkawa svojim záchranárom.

Úžasné príbehy o prežitie sa začali objavovať v Japonsku uprostred desivej skazy spôsobené silným zemetrasením a následnou vlnou cunami, po ktorej zostali tisíce mŕtvych a nezvestných, desaťtisíce zničených domov a strach z explózie jadrových elektrární, napísal dnes spravodajský server CNN.

Troch starších ľudí našli živých v rozdrvenom aute, s ktorým hodila prívalová vlna. Ďalšia žena sa udržala vo vetvách stromu, šancu na život jej ponúkla rohož, plávajúca okolo nej. Jej dcéru odniesla voda a zostáva medzi nezvestnými. "Celú noc som čakala na záchranu," povedala.

Hiromicu Šinkawa záchranárom povedal, že sa s manželkou vrátili domov krátko po zemetrasení, aby si vzali pár osobných vecí; ale v tú chvíľu na mesto Minamisoa udrela vlna cunami.

"Ja som sa zachránil, pretože som sa chytil strechy, ale manželku to odnieslo," povedal tlačovej agentúre Kjódó. Na videonahrávke bol sotva vidieť medzi kusmi polámaného dreva, roztrúsenými domami a ďalšími troskami plaviacimi sa viac ako 15 kilometrov na mori. Mával improvizovanou červenou vlajkou. Záchranári na palube torpédoborca japonského námorníctva ho zahliadli a rýchlo pre neho vyslali menšiu loď. Keď mu záchranár dal na palube trochu napiť, Hiromicu sa rozplakal. "Žiadny vrtuľník ani loď, čo sa ku mne priblížili, si ma nevšimli," povedal.

Keď sa v piatok rozozvučalo varovanie pred cunami, "väčšina ľudí utiekla", povedal CNN Čušin Takahaski, ktorý pracoval v miestnom vládnom úrade neďaleko mora. "Niektorí museli nechať starších alebo bezvládnych ľudí na poschodí. Myslím, že väčšina z nich zrejme zomrela," dodal.

Keď vlna udrela, bolo to podľa neho ako sen. "Videl som dno mora, keď voda ustúpila a domy a ľudí spláchla preč. A potom už som sa na to nedokázal pozerať."

V nedeľu bolo v Minami Sanriku nájdených 42 živých ľudí. Záchranné úsilie ale často prerušujú varovania pred ďalšou vlnou cunami, ktoré spúšťajú nové a nové otrasy. Keď sa rozoznie alarm, policajti utekajú z áut, záchranári pískajú na píšťalky a ľudia utekajú na vyššie položené miesta. "Je to tvoj život!" kričí jeden muž. "Bež!" Nakoniec to bol len falošný poplach, ale podobné varovania sú brané vážne.



Zachránený Japonec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu