Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajinci chcú pomôcť Japonsku: Máme skúsenosti s Černobyľom

Jadrová elektráreň Fukušima 1
Jadrová elektráreň Fukušima 1

KYJEV - Ukrajina prišla dnes s ponukou, že vyšle do Japonska pátracie a záchranné tímy a - ak bude potrebné - aj tímy špecializované na monitorovanie situácie po jadrových nehodách.

"Máme už na odlet pripravené lietadlo s približne 40 záchranárskymi expertmi a ich pátracími psami," povedala Julia Jeršovová, hovorkyňa ukrajinského ministerstva pre mimoriadne situácie. "Čakáme na žiadosť z japonskej strany," dodala.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podľa agentúry DPA nariadil v piatok večer svojej vláde, aby prichystala záchranné čaty, ktoré by mohli byť vyslané do Japonska. Ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve následne dnes ráno zaslalo Tokiu oficiálnu ponuku na pomoc.

Hlavnou prioritou by malo byť pomôcť nájsť ľudí pochovaných v troskách zrútených budov, zásobiť ich potravinami a zabezpečiť im prístrešky a lekársku starostlivosť. Podľa Janukovyčovho prezidentského nariadenia je takisto rozhodujúca obnova zničenej infraštruktúry.

Ukrajina má skúsenosti s jadrovou nehodou z roku 1986, keď došlo k havárii na reaktorovom bloku atómovej elektrárne v Černobyle. Ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie vedie celoštátny program na kontrolu účinkov rádioaktívneho žiarenia, ktoré pri katastrofe zamorilo ovzdušie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu