Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Elitnej jednotke zmizla zo skladov výstroj za milióny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽATEC - Z armádnych skladov v českom Žatci zmizla vojenská výstroj v hodnote niekoľkých miliónov korún, prípad vyšetruje vojenská polícia.

Policajti sa k prípadu nechcú vyjadrovať, podľa vedenia útvaru však rozkrádanie skladov elitnej brigády, ktorej jednotky sú teraz nasadené v Afganistane, trvalo päť rokov. Informuje o tom vo svojom dnešnom vydaní Mladá fronta Dnes.

Medzi podozrivými sú údajne aj niektorí dôstojníci, ktorí v Žatci predtým slúžili. Na straty v žateckých armádnych skladoch prišiel po svojom minuloročnom príchode do čela brigády plukovník Miroslav Hlaváč, ktorý tento rok vo februári všetko oznámil vojenskej polícii.

Podľa MfD sa zo skladov stratili stovky goretexových poľných uniforiem, topánok, batohov či spacích vakov do extrémnych podmienok. "Neviem, ako predtým inventúry prebiehali, ale my sme na to prišli pomerne rýchlo. Tie veci mal síce niekto zapísané v evidenčných kartách, ale zjavne sa nedali dohľadať," vysvetlil Hlaváč, ktorý je v súčasnosti v Afganistane.

Ako dodal, vinníka pozná, ale jeho meno až do konca vyšetrovania nemôže oznámiť. Podľa neho podobné prípady vážne poškodzujú dobré meno elitnej brigády.

Hovorca vojenskej polície Jan Čermák MfD oznámil, že v Žateckej brigáde "prebieha mimoriadna inventarizácia výzbrojného materiálu za päťročné obdobie". Podľa denníka je za správne inventúry zodpovedný každý veliteľ armádnej jednotky, najmä náčelník štábu.

V kritickom období, keď v žateckom útvare zmizlo najviac vecí, zastával túto funkciu plukovník Petr Procházka, ktorý dnes pôsobí na generálnom štábe vo vedení centra pre zahraničné operácie českej armády.

Precházku v roku 2009 na čas postavili mimo službu kvôli vyšetrovaniu kauzy dvoch podriadených, ktorí počas pôsobenia v provincii Logar v Afganistane nosili na prilbách symboly nacistických jednotiek SS. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu