Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dvanásť tehotných zomrelo po kontaminovanej injekcii

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DILLÍ - Dvanásť tehotných žien zomrelo počas desiatich dní vo verejnej nemocnici v západnej Indii. Ďalších päť je v kritickom stave.

Miestna tlač dnes informovala, že na vine je zrejme substancia, ktorá im bola podaná injekčne a pravdepodobne bola kontaminovaná. Prvá rodička zomrela pred takmer dvoma týždňami v nemocnici v Džodhpure v západnom štáte Rádžasthán.

"Bolo potrebných dvanásť úmrtí, aby sa vládne zdravotné úrady prebudili," napísal The Indian Express.

"Všetky ženy zomreli na ťažké krvácanie a myslíme, že to mohlo byť v dôsledku infekcie, ktorá im bola odovzdaná intravenóznou injekciou," citoval denník riaditeľa nemocnice.

Polícia už vyšetruje miestnu firmu, ktorá podozrivú substanciu nemocnici dodávala. Vyšetrovaný je tiež indický výrobca, súčasne kontrolujú všetky skladové zásoby.

Zdravotný systém v Indii je dvojstupňový - na jednej strane sú verejné nemocnice, ktorých vybavenosť je limitovaná a slabá.

Na druhej sú súkromné lekárske zariadenia s najmodernejším vybavením, kam dochádza indická elita aj občania zo západných krajín, ktorým sa tu dostane špičkovej starostlivosti za umiernené ceny.

Vlani v júli médiá informovali, že za predchádzajúcich šesť mesiacov bolo v rovnakej nemocnici v Džodhpure pri krvnej transfúzii nakazených minimálne osem detí vírusom HIV, spôsobujúcim AIDS.

Ďalších 43 detí sa nakazilo žltačkou typu C.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu