Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Školáci zosmiešnili pápeža, paródiu ukázali na internete!

Recesia sa niekedy nevypláca
Recesia sa niekedy nevypláca

VARŠAVA - Tvrdo zaplatiť za svoj vtip môže skupina mladíkov z juhopoľského mesta Jastrzembie-Zdrój, ktorí pred časom natočili krátky film, v ktorom si robia srandu z pápeža. Svoje dielko predviedli na internete. Polícia teraz vyšetruje, či sa stredoškoláci nedopustili trestného činu. Za urážku náboženského cítenia v silne katolíckom Poľsku hrozia až dva roky väzenia.

Vo filme malý kabriolet pomaly prechádza ulicami mesta, v ňom stojí mladík prezlečený za pápeža s hokejkou v ruke a zdraví ľudí. Okolo "papamobilu" beží štvorica mladíkov v tmavých oblekoch s čiernymi okuliarmi na očiach, "pápežská ochranka". Hrá organ. "Cieľom toho filmu nie je urážka kresťanskej viery ani samotného pápeža," tvrdí jeden z chlapcov, ktorý si zahral vo filme. O tom, že to myslí vážne, možno pochybovať: nasleduje záber štikútajúceho "pápeža" s fľašou v ruke, opretého o dvere garáže.

Mladíci vo veku medzi 17 a 18 rokmi chodia na strednú školu Jána Pavla II. Za žartík ich vedenie školy potrestalo pokarhaním, možno im dá horšiu známku zo správania, vyhodiť ich ale vraj neplánuje. Film išli točiť v čase, keď mali sedieť v triede, podľa školského úradu ich správanie ničí dobré meno školy.

"Študentom je to ľúto, ospravedlnili sa," povedala v televízii TVN24 riaditeľka školy. Podľa nej nemali predtým problémy so správaním.

Prípad vyšetruje aj polícia. Mladíci podľa nej mohli ohroziť cestnú premávku, pretože miesto po chodníku bežali po vozovke. Policajti zisťujú tiež, či "herci" nemajú na svedomí aj urážku náboženského cítenia. Súd by ich za to mohol potrestať pokutou alebo až dvojročným väzením.

Kvôli parodovaniu pápeža mal v minulosti problém so zákonom europoslanec za Zväz demokratickej ľavice Marek Siwiec. V roku 1997, kedy zastával vysokú funkciu v kancelárii prezidenta Aleksandra Kwašniewského, pri prílete vrtuľníka s hlavou štátu po vystúpení z lietadla pobozkal zem a rukou urobil kríž. Týmito gestami bol známy pápež Ján Pavol II. "Poľský pápež" sa do dneška v Poľsku teší mimoriadnej obľube a úcte.

Siwiecov prípad vyšetrovala prokuratúra, po štyroch rokoch ale konanie zastavila.



Mladíci sa hrali na pápeža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu