Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Chcel podpáliť obytný dom v Prahe, zastrelili ho

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Policajti včera podvečer smrteľne zranili v Prahe 2 muža (27), ktorý údajne ich a ďalších ľudí ohrozoval pištoľou. Oznámila to policajná hovorkyňa Andrea Zoulová. Muž sa podľa nej najprv zabarikádoval v byte, hrozil, že zapáli dom a jeho obyvateľov postrieľa.

Neskôr z bytu vybehol so strelnou zbraňou a policajti proti nemu zasiahli. Prípad bude vyšetrovať policajná inšpekcia.

"Okolo 16:30 sme dostali oznámenie od obyvateľky domu v Oldřichovej ulici, že jeden z nájomníkov je ozbrojený a vyhráža sa, že ostatných obyvateľov postrieľa a dom zapáli," uviedla Zoulová. Na miesto podľa nej vycestovala policajná hliadka, ktorá potom privolala aj zásahovú jednotku a policajného vyjednávača. Muž sa medzitým zabarikádoval vo svojom byte na štvrtom poschodí.

"Policajti zaistili bezpečnosť nájomcov. Muž však zrazu vyrazil z dverí bytu proti nim so zbraňou v ruke a policajti museli zasiahnuť," povedala hovorkyňa. Výstrel z policajnej zbrane zasiahol muža do hrudníka. Podľa Zoulovej sa záchranári snažili postreleného muža resuscitovať, ale jeho zranenie bolo smrteľné. O motívoch mužovho počínania zatiaľ nie je nič známe.

V súčasnosti pokračuje ohliadka bytu, do ktorého sa vraj len nedávno nasťahoval. Policajti okrem iného pátrajú po ďalšej zbrani, pretože podľa niektorých informácií muž vlastnil dve. Zbrojný pas ale nemal. Hovorkyňa upresnila, že keď vybehol z bytu, mal zbraň len jednu.

Prípadmi, kedy policajti použijú služobnú zbraň, sa zaoberá policajná inšpekcia. "Prípad si preberajú, už boli na mieste," potvrdila Zoulová. Zatiaľ posledným podobným tragickým prípadom bola v Prahe podľa dostupných informácií v septembri v roku 2009 prestrelka v Řeporyjích, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia. Kriminalisti chceli zadržať muža (28), ktorý mal nastúpiť do výkonu trestu.

Muž však začal autom nabiehať do policajného auta a pri následnej streľbe utrpel kriminalista smrteľné zranenie. Recidivista sa po streľbe snažil utiecť blízkou záhradou, kde ho zastrelil ďalší policajt. Vlani boli hliadky pražskej polície niekoľkokrát nútené použiť varovné výstrely. Najčastejšie to bolo pri prenasledovaní vodičov, ktorí sa snažili utiecť v kradnutých autách a ohrozovali bezpečnosť na cestách a v uliciach mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu