Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vláda chce zobrať peniaze eštebákom a funkcionárom KSČ

Česká vláda
Česká vláda

PRAHA - Zobrať eštebákom peniaze a dať ich tým, ktorí v ich režime trpeli. Každý mesiac chce česká vláda zobrať časť príjmov bývalým funkcionárom KSČ a tiež zamestnancom komunistickej ŠtB. Na príprave takého zákona sa už česká vládna koalícia dohodla.

Informujú o tom dnešné denníky Hospodárske noviny a Mladá fronta Dnes.

Vybrané peniaze by mali dostať ľudia, ktorí proti komunizmu bojovali. Českí politici sa touto myšlienkou inšpirovali v Poľsku, kde podobná úprava už platí.

"Chceme, aby trýzniteľov, ktorí boli aktívnymi funkcionármi KSČ, členovia štátnej bezpečnosti a ďalší, boli potrestaní za to, že robili príkorie druhým. Riešime spôsob, ako ich finančne potrestať. Môže to byť napríklad doživotná zrážková daň," uviedol predseda poslancov TOP 09 Petr Gazdík.

Peniaze by podľa neho išli do fondu, odkiaľ by ich čerpali účastníci protikomunistického odboja, píše MfD. Kto bude mať na peniaze nárok, by mala posudzovať komisia odborníkov.

Podľa MfD je veľmi pravdepodobné, že ak koalícia zákon presadí, napadne ho niekto na ústavnom súde. Musí byť preto starostlivo pripravený. Pracovná skupina koaličných poslancov má teraz nájsť riešenie, ktoré bude právne nespochybniteľné a technicky priechodné, uviedli Hospodárske noviny.

V susednom Poľsku, ktorým sa českí politici nechali inšpirovať, podobný zákon vlády Donalda Tuska napadli na ústavnom súde. Na ten sa obrátila skupina ľavicových poslancov, ktorým pripadal "postihnutie" zhruba 40-tisíc bývalých policajtov a eštébákov nespravodlivé. Poľský súd však vlani rozhodol, že skrátenie dôchodkov politických policajtov režimu bolo oprávnené, napísali Hospodárske noviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu