Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Česi nechtiac zmarili tajný nákup ruských rakiet

Rakety Ch-31A
Rakety Ch-31A

MINSK/PRAHA – Česi pred piatimi rokmi nechcene prekazili Spojeným štátom tajný pokus nakúpiť ruské rakety typu vzduch-zem cez Bielorusko a ďalších sprostredkovateľov. Vyplýva do z dokumentov amerického veľvyslanectva v Prahe, ktoré zverejnil server Wikileaks a poskytol ich bieloruskému internetovému denníku Naviny.by. O prípade informoval aj český denník Právo.

Podľa uvedených zdrojov chcelo americké námorníctvo získať 23 ruských rakiet Ch-31, odpaľovaných z lietadiel určených na ničenie cieľov na povrchu zeme. Američanov zaujímali podrobnosti o ruskej technológii navádzania a kombinovanom náporovo-reaktívnom motore, ktorý údajne poskytuje trvalo vysokú rýchlosť a značný dolet.

Pretože predchádzajúce pokusy získať rakety cez Ukrajinu stroskotali, rozhodol sa Washington vyskúšať cestu cez Bielorusko. Od Ruska malo dostať novšiu verziu rakiet a bolo ochotné predať vyradené staršie verzie firme obchodujúcej so zbraňami. Zložitým reťazcom priekupníkov mali rakety smerovať akoby na Ukrajinu a odtiaľ cez českého sprostredkovateľa až k Američanom.

"Ukrajinský sprostredkovateľ si vezme 20 percent provízie a predá rakety českému obchodníkovi, ktorý ich dovezie do Českej republiky a sprístupní ich subdodávateľovi Spojených štátov na vývoz do USA," cituje bieloruský denník z depeše vtedajšieho amerického veľvyslanca Williama Cabanissa v Prahe, ktorú získal Wikileaks.

"Česká exportná licencia bude obsahovať iba to, že rakety boli dodané z Ukrajiny. Len sériové čísla rakiet môžu umožniť vystopovať, že sú bieloruského pôvodu," dodáva depeša. "Veľvyslanectvo je presvedčené, že uvedený spôsob je jediný, ako by USA mohli tieto rakety získať," píšu diplomati. "Je ale potreba US-Navy (získať rakety) dostatočne silná, aby prekonala námietky USA proti vojenským kontraktom s Bieloruskom, hoci v nich figuruje len nepriamo?" pýta sa podľa denníka diplomatická depeša.

Ďalšie diplomatické správy ale konštatujú, že českí ministerskí úradníci, ktorí zrejme neboli informovaní o spravodajskom pozadí operácie, obchod zmarili tým, že českému sprostredkovateľovi licenciu na nákup rakiet nevydali. Príslušný úradník ministerstva zahraničie o tom údajne telefonoval s príslušným úradníkom ministerstva priemyslu a obchodu, ktorý ho ubezpečil, že "licencia vydaná nebola a nebude". Spolupracovníkovi amerického veľvyslanectva v Prahe potom oznámili, že "česká vláda považuje záležitosť za uzavretú a ďakuje za konzultácie s vládou USA".

Bieloruský denník si kladie otázku, či sa kúpa podarila cez sprostredkovateľa z inej krajiny, keď český vypadol. Hodnoverné Informácie o tom nie sú, ale vie sa, že americké letectvo získalo modifikáciu ruských rakiet Ch-31, a to verziu MA-31. Používa ich ako atrapy nadzvukových rakiet pri výcviku návykov protivzdušnej obrany na odrazenie útoku nadzvukovým strelami.

MA-31 sa od Ch-31 líši tým, že nemá ruský navádzací systém a bojovú hlavicu, ale letí rýchlosťou 750 metrov za sekundu a je tak 2,4-krát rýchlejšia než zvuk. Tieto rakety predáva Rusko americkej armáde v počte 20 až 40 kusov ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu