Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počet obetí výbuchu v kolumbijskej bani stúpol na 11

Uhoľná baňa v Kolumbii Zobraziť galériu (4)
Uhoľná baňa v Kolumbii (Zdroj: SITA)

SARDINATA - Počet obetí výbuchu, ktorý v stredu otriasol uhoľnou baňou v severovýchodnej časti Kolumbie, stúpol na 11, pričom 10 baníkov je stále nezvestných, informovali miestne úradné zdroje.

Pátracie tímy asi o 18.00 miestneho času (o polnoci SEČ) vyniesli z bane La Preciosa šesť tiel v bielych plastových vakoch, uviedol spravodajca tlačovej agentúry AFP. Ešte predtým úrady oznámili, že záchranári zo sutín vytiahli štyri telá a piaty muž podľahol zraneniam počas prevozu do nemocnice. Hospitalizovaných baníkov je najmenej šesť, spresnili úrady.

Kolumbijský inštitút geológie a baníctva (INGEOMINAS), ktorý na miesto nešťastia vyslal záchranárov, vyhlásil, že je iba malá šanca, že by nezvestní baníci mohli byť ešte nažive. "Pre rozsah nešťastia je nemožné, aby prežili," povedal pre agentúru AFP hovorca inštitútu, ktorý má na starosti kolumbijské bane, no ktorého meno AFP neuviedla.

Yamil Rangel, starosta mesta Sardinata v provincii Santander, kde sa baňa nachádza, vysvetlil, že výbuch mohol spôsobiť nahromadený metán. Výbuch nastal v rovnakej bani, kde v roku 2007 zahynulo z rovnakého dôvodu 32 baníkov. V roku 2010 zomrelo pri banských nešťastiach v Kolumbii podľa úradných záznamov asi 100 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu