Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Druhý výbuch pochoval nádeje na záchranu 29 baníkov

Príbuzní obetí po oznámení výbuchu Zobraziť galériu (3)
Príbuzní obetí po oznámení výbuchu (Zdroj: TASR)

WELLINGTON - V novozélandskej uhoľnej bani dnes znova explodoval banský plyn. Podľa polície nie je nádej, že by výbuch prežil niektorý z 29 baníkov, ktorí boli nezvestní od piatkovej explózie. Informoval o tom denník New Zealand Herald.

"Dnes o 14:37 (02:37 SEČ) došlo v podzemí k ďalšej veľkej explózii. Podľa sily výbuchu nikto nemohol prežiť," povedal policajný dôstojník Gary Knowles, ktorý velí záchranným operáciám. "Sám som bol pri bani, keď sa to stalo, a výbuch bol obrovský, rovnako silný ako prvá explózia," dodal.

Príbuzní nezvestných baníkov, ktorí boli v centre záchranárov v blízkosti bane, začali podľa denníka po oznámení tragickej udalosti plakať. Niektorí nahnevane kričali na prítomných novinárov a na policajtov.

Skupina 29 baníkov bola nezvestná od piatku, kedy v uhoľnej bani na novozélandskom Južnom ostrove vybuchol plyn. Záchranárom sa po celú dobu nepodarilo nadviazať s nimi spojenie.

Do bane boli ešte pred dnešnou explóziou spustení dva diaľkovo riadení roboti, nezvestných mužov ale nenašli. Záchranárom sa tiež podarilo vyvŕtať šachtu do hlavnej chodby bane, kameru ale do nej už spustiť nestihli.

Testy ukázali, že pod zemou boli veľké koncentrácie jedovatého oxidu uhoľnatého a výbušného metánu. Polícia označila prostredie v bani za nestabilné a nedovolila záchranným tímom vstúpiť pod zem kvôli obavám z možnej ďalšej explózie. Tie sa nakoniec naplnili.

Nie je jasné, čo dnešný výbuch vyvolalo. Polícia vylúčila, že by ho zavinilo vŕtanie šachty, ktorá sa napojila na hlavnú chodbu v bani. Pri vŕtaní totiž záchranári použili diamantový vrták, práve aby zamedzili vzniku iskier, ktoré by zapálili výbuch.

Aj vedenie bane odmietlo, že by zodpovednosť za explóziu niesli záchranári. "Bol to prirodzený vývoj. Mohlo sa to stať deň po prvej explózii, tri dni po nej," povedal riaditeľ baní Peter Whittall. Prisľúbil však, že záchranári urobia všetko, čo bude v ich silách, aby telá mŕtvych baníkov vyslobodili.

Po piatkovej explózii sa podarilo z bane na západe novozélandského Južného ostrova dostať len dvom ľuďom. Baníci, ktorí podľa všetkého zahynuli, boli vo veku od 17 do 62 rokov. V skupine 29 mužov bolo 24 Novozélanďanov, dvaja Austrálčania, dvaja Briti a jeden Juhoafričan.

Udalosť je jedným z najhorších banských nešťastí v novozélandskej histórii. Tunajšie bane pritom patria k najbezpečnejším na svete. Za posledných 114 rokov v nich zahynulo 181 ľudí, nepočítajúc súčasný incident.
    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu