Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Išli zachraňovať baníkov, robot sa pokazil

Uhoľná baňa na Novom Zélande
Uhoľná baňa na Novom Zélande (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Diaľkovo riadený robot, ktorého spustili do uhoľnej bane na Novom Zélande na pátranie po 29 zavalených baníkoch, sa pokazil. Nádej, že sa mužov podarí zachrániť, tak opäť poklesla. Povedal to dnes médiám policajný veliteľ Gary Knowles.

"Situácia je vážna a čím viac sa predlžuje, tým viac klesá nádej," povedal Knowles. "Musíme byť realistami," dodal. Záchranári spustili v pondelok do bane diaľkovo riadeného robota schopného prenášať snímky o situácii v štôlni. Robot novozélandskej armády bol modifikovaný tak, aby bolo zaručené, že nevyvolá iskrenie, ktoré by mohlo zapáliť metán.

S pomocou robota chceli záchranári zistiť, či bola hlavná štôla pri explózii zavalená. Avšak robot dokázal tunelom postúpiť len asi 550 metrov a pokazil sa. Od miesta, kde sú pravdepodobne zavalení baníci, je asi ešte dva kilometre. Pravidelne každých 30 minút sa robia testy nebezpečných plynov, tie ale stále ukazujú ich vysokú koncentráciu. Vyslať do podzemia záchranárske tímy preto nemožno, uviedol Knowles.

"Zvažujeme s chlapcami zo záchranárskych tímov všetky hypotézy, a keďže jedna z nich pripúšťa, že zavalení baníci už nie sú nažive, pripravujeme sa na takúto možnosť," povedal policajný veliteľ.

Po piatkovej explózii sa podarilo z bane na západe novozélandského Južného ostrova dostať len dvom ľuďom, ale 29 baníkov je nezvestných a doteraz s nimi nenadviazali spojenie. Zavalení baníci sú vo veku od 17 do 62 rokov, z toho 24 je Novozélanďanov, dvaja Austrálčania, dvaja Briti a jeden Juhoafričan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu