Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počet obetí série explózií v indickom Varánasí sa zvýšil na 20

Pravdepodobne šlo o cielený útok, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil. Zobraziť galériu (2)
Pravdepodobne šlo o cielený útok, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil.

LAKHNAÚ - Na 20 stúpol počet obetí série výbuchov, ktoré v utorok otriasli jedným z najposvätnejších hinduistických chrámov a stanicou plnou ľudí v meste Varánasí na severe Indie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu.

Pravdepodobne šlo o cielený útok, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil. Úrady sa obávajú, že to povedie k vystupňovaniu násilia medzi hinduistickou väčšinou a moslimskou menšinou. Výbuch najskôr otriasol chrámom ležiacom na brehu posvätnej rieky Ganga, kde sa každoročne schádzajú milióny pútnikov pri obradnom umývaní a modlitbách. Krátko nato sa ozvali dve explózie aj zo železničnej stanice vo Váránasí. Na mieste zahynulo 15 ľudí, ďalších päť zomrelo počas noci v nemocniciach. 50 ľudí je naďalej v nemocničnom ošetrení, 35 z nich vo vážnom stave.

V chráme boha Hanumána bolo v čase útoku množstvo veriacich, ktorí komplex navštevujú každý utorok, aby sa poklonili opičiemu bohu Hanumánovi. Indické úrady sa snažia zistiť, čo bolo presnou príčinou explozií. Indickí politici už dali najavo, že pravdepodobne šlo o cielený útok. V mestách naprieč Indiou bola vyhlásená pohotovosť. Premiér Manmóhan Singh vyzval k zachovaniu pokoja. "Bol to teroristický útok. Mal všetky znaky teroristického činu. Bol vedený tak, aby spôsobil čo najväčšie škody," povedal predstaviteľ ministerstva vnútra a dodal, že vyšetrovanie už začala zvláštna protiteroristická jednotka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu