Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Výstava na koľajniciach

Johnny Depp Zobraziť galériu (3)
Johnny Depp

Fotografická galéria Leica Gallery Praha už po druhýkrát vysiela na cestu galériu vo vlaku, ktorá bude tento rok putovať po českých, slovenských a rakúskych mestách. Zastávku bude mať aj v Bratislave a privezie dva projekty: výstavu svetovo uzávaného fotografa Antonína Kratochvíla Persona a projekt, na podobe ktorého sa môže podieľať každý z nás.

Antonín Kratochvíl
Persona

Výstava putujúca v mobilnej galérii v roku 2006 po vlakových staniciach troch krajín – Slovenska, Česka a Rakúska.

Slávne osobnosti a tí okolo nás v inom svetle – 60 čiernobielych portrétov.

Výstava bude otvorená v Bratislave – 3.8. – 6.8. denne od 10.00 do 20.00 hod.

Český fotograf svetového formátu, žijúci v USA. Rodák z Lovosíc, ktorý svoju mladosť prežil v Prahe (odišiel z Československa ped ruskou inváziou), je držiteľom niekoľkých významných svetových ocenení, napríklad cien World Press Photo. Časopis American Photo ho zaradil medzi sto najvýznamnejších fotografov USA.

 
Výstava na koľajniciach
Zobraziť galériu (3)
Persona je súborom majstrovských portrétov, zachytených na Kratochvílovom obľúbenom čiernobielom materiáli. Zobrazujú slávnych ľudí, hviezdy, celebrity a tých ostatných v expresionistickom a subjektívnom štýle. Sú to tí, na ktorých človek nikdy nezabudne, nesmrteľní, ktorí nájdu svoju večnosť prostredníctvom káblov a satelitov. Osoby slávy, ktoré vždy sprevádzajú farby a štylizácie, nám Kratochvíl prezentuje až v nadreálnom svete a vytvára portrét, ktorý posúva slávnu, normálnemu svetu vzdialenú osobnosť do sveta okolo nás. Výstava ponúka zaujímavý pohľad na určujúci vplyv celebrít v hodnotovom rebríčku súčasného človeka. Kratochvílove portréty sú objavným hľadaním skutočných hodnôt pod skresľujúcim pozlátkom médiami vytváraných ikon. S portrétom Williama Dafoe získal Kratochvíl prvú cenu World Press Photo v roku 1998.
Súbor obsahuje fotografie slávnych ľudí ako: Liv Tyler, David Bowie, Jean Reno, Bill Gates, Priscilla Presley, Johnny Depp, George Clooney a ďalších.

Mobilnými výstavami vo vlakovej galérii vytvorila Leica Gallery Praha nový, veľmi úspešný kultúrny fenomén. Výstava Workers fotografa Salgada putovala vlani po vlakových staniciach 12 českých a 11 slovenských miest, videlo ju 63 000 návštevníkov a bola v prepočte na jeden deň najnavštevovanejšou výstavou roku 2005.

Okrem Bratislavy sa dá výstava vidieť 8.8. – 13.8. v Liptovskom Mikuláši, 15.8. – 20.8. v Košiciach a 22.8. – 27.8. v Nových Zámkoch.


Každý z nás je umelec


Vlak sa stane dôležitým prostriedkom realizácie ďalšieho projektu s názvom Každý z nás je umelec – Európska rodina.

Mobilná galéria vo vlaku nás inšpirovala k myšlienke prebudiť umelca v každom z nás, pozrieť sa na svet okolo seba inými očami, podať fotografiami svedectvo a tiež lepšie spoznať sami seba.
Výstava na koľajniciach
Zobraziť galériu (3)


Tvorba projektu je plánovaná na tri roky. V rokoch 2006 – 2008 budú každoročne vyhlasované témy fotografií, ktoré nám môže zaslať každý, koho témy oslovia. Chceme prebudiť uelca v každom z nás, poskytnúť radosť z tvorby, ktorou môžeme zdieľať svoj životný postoj, možnosť konfrontovať sa s neuveriteľne širokým publikom doslova všetkých sociálnych skupín niekoľkých krajín. Projekt má silný sociálny aspekt – svojou šírkou a jednoduchou prístupnosťou, ktorou doslova rúca hranice, nielen tie medzi krajinami, ale predovšetkým medzi skupinami spoločenského spektra. Dáva jednotlivcovi príležitosť sa cez vlastnú angažovanosť v projekte intenzívnejšie zaoberať rôznymi aspektami svojej existencie uvedomiť si, že sme súčasťou celku, ktorého podobu môžeme ovplyvňovať.

Umenie vždy hralo istú vizionársku a odhaľujúcu rolu, komfort tzv. civilizovanho sveta by mal prispieť k jej naplneniu. Fotografická galéria sa snaží projektom s nebývale širokou základňou tvorcov k tomu prispieť. Po tri roky vznikajúci súbor fotografií sa poskladá do jedinečnej výstavy, ktorá prinesie ľuďom po celej Európe ojedinelú výpoveď o tom, akí sme, bude príspevkom k tomu, ako harmonicky zdieľať spoločný európsky región.

Výzva verejnosti:

Už fotíš?
Každý z nás je umelec – Európska rodina


1. Zapojiť sa môže každý, kto rád fotografuje.
2. Téma roku 2006: V akých artefaktoch žijem / moje mesto
3. Fotografujte vo vysokom rozlíšení – fotografie vystavíme
4. Doručiť nám môžete max. 3 fotografie veľkosti 15x21 cm
5. Fotografie budeme prijímať celý rok
6. Podmienky účasti

Viac informácií na BKIS >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu