Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rokuje sa o novej 76-tke: Sulík zasa mieša karty! Vraj ich nik neoslovil, prezradil svoje plány

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Vláda by mohla pokračovať aj ďalej. Heger a spol. totiž podľa vlastných slov vytrvalo rokujú o prípadnej podpore 76 poslancov, ktorá by im to umožnila. Optimisticky sa v tomto smere počas uplynulého víkendu vyjadril poslanec za stranu Za ľudí Juraj Šeliga. Dnes však prišla reakcia Richarda Sulíka, ktorý tvrdí, že ich nik neoslovil.

 

Archívne video: Rokovania o podpore aj s novou väčšinou by mali pokračovať podľa Hegera v januári

Rokovania o podpore aj s novou väčšinou by mali pokračovať podľa Hegera v januári (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Šeliga v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol, že nie sú ďaleko od novej 76-tky. "Debata o novej 76 sa viedla aj medzi sviatkami, neustále sme pracovali. Nie sme ďaleko od 76-tky. Nechcem dávať falošný optimizmus, ale rokovania sa vyvíjajú," povedal s tým, že rokovania vedie Eduard Heger a označil ich za dynamické. Bližšie špecifikovať ich obsah či možnú dohodu však nechcel. Uviedol ale, že je teraz na strane SaS, ako sa k tomu postaví.

Šeliga nebol jediný, kto sa počas víkendu k možnej novej väčšine vyjadroval. Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár vyhlásil, že zatiaľ nevie o žiadnej novej 76-ke a s Hegerom sa má stretnúť v pondelok. Poukázal však na to, že súčasná koalícia spolu nevedela fungovať, pripomenul najmä hádky a následný odchod SaS.

Rokuje sa o novej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Mnohé rokovania prebiehali aj medzi sviatkami," reagoval Heger. Povedal, že sa stretával s politickými partnermi a snaží sa 76 hlasov získať. "Dôležitá je v tomto smere podľa neho aj strana SaS. "Sedemsediatšestka môže byť východiskom, kedy vieme stabilne pôsobiť ďalej," dodal.

Dnes však prišla reakcia strany SaS, ktorá zasa všetko zamotala. „Vyhlásenia Juraja Šeligu o novej 76-ke v parlamente sa zrejme netýkajú SaS, pretože nás nikto s rokovaniami neoslovil. Urobili sme, čo sme urobiť museli, Igor Matovič ako najväčší problém krajiny opustil vládu. Mohlo to byť už pred šiestimi mesiacmi a v tichosti, resp. mohlo to byť bez pádu vlády, keby bola normálne podaná demisia. Na ďalšie kroky je potrebná dohoda aj s ostatnými politickými stranami. Máme jasné predstavy, ako ďalej, počkáme si však na rokovania. Následne budeme informovať verejnosť,“ odkázal šéf liberálov Richard Sulík.

Pokiaľ dočasná vláda Eduarda Hegera získala podporu 76 poslancov, mohla by dovládnuť a k predčasným voľbám by nemuselo dôjsť, čo je aj cieľom Hegera. "Pokúsim sa o to, aby nečakali. Je nezmysel vystaviť Slovensko takémuto riziku. V žiadnom prípade sa nevzdávame, sme vo funkciách a intenzívne pracujeme," povedal.

Viac o téme: VládaRokovaniaKoalíciaRichard SulíkBoris KollárEduard HegerJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu