Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mikulec zúri! Za nezvládnutú migračnú krízu sa pustil do Čechov: Nedodržiavajú dohody

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra monitoruje situáciu s migrantami pri hraniciach, no šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) pripúšťa, že počet migrantov sa môže líšiť. Česká strana totiž podľa neho nedodržiava readmisné dohody. Rezort preto upozornil listom cezhraničného splnomocnenca Česka na dodržiavanie podmienok týchto dohôd.

Mikulec hovorí, že Slovensko vytvorilo na kontrolu migrantov dostatok hliadok a posilnilo aj hliadky v prihraničí. Ako povedal po rokovaní vlády, migranti nemajú záujem zostať na Slovensku či v Česku, ich cieľom je Nemecko. Neostávajú ani v ubytovniach, ktoré sú pre nich vytvorené na hraniciach. 

MInister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) po rokovaní vlády k téme migrantov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko si svoje záväzky plní

"Posilnili sme hliadky aj na maďarskom území. Spolupracujeme s maďarskou políciou," informoval. Na Slovensku sú tiež posilnené policajné hliadky, ktoré sa zameriavajú na prevádzačov.

Migrácia bude predmetom nadchádzajúceho rokovania ministrov v Luxemburgu, na ktorom sa Mikulec zúčastní. 

Česko rešpektuje readmisné dohody, so Slovenskom bude rokovať

Česká republika od začiatku rešpektuje readmisné dohody, povedal v stredu český minister vnútra Vít Rakušan. Zavedenie dočasných kontrol na hraniciach so Slovenskom podľa neho prinieslo pozitívne výsledky. Polícia od zavedenia kontrol zadržala viac ako 50 prevádzačov a viac ako 2500 nelegálnych migrantov. Na území Česka ich počet teraz podľa Rakušana výrazne poklesol, čo zmenilo situáciu aj na česko-nemeckej hranici, kde sa od utorka sprísnili náhodné kontroly.

Česko podľa ministra Nemecku na konkrétnych údajoch ukazuje, že opatrenie, ktoré "s ťažkým srdcom" urobili na česko-slovenských hraniciach, prinieslo pozitívne výsledky a migrácia cez Českú republiku smerom na Západ výrazne poklesla.

Rakušan informoval, že vo štvrtok a v piatok sa ministri vnútra budú v Luxemburgu zaoberať nelegálnou migráciou. Bilaterálne bude rokovať so slovenským ministrom Romanom Mikulcom. "Budeme sa baviť o readmisnej dohode a vyjasňovať si tie veci, ktoré nie sú úplne jasné, procesné veci, ktoré nie sú úplne jasné," avizoval Rakušan.

Viac o téme: VládaMigráciaMIkulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu