Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Boris Kollár a Mária Kolíková sa dohodli na legislatíve o kolúznej väzbe

Boris Kollár a Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár a Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa dohodli na podobe návrhu legislatívy upravujúcej lehotu kolúznej väzby. Má ísť o kompromisný návrh. Informovali o tom v parlamente líder Sme rodina Boris Kollár a Kolíková. Kollár uviedol, že keď vláda schváli návrh z dielne rezortu spravodlivosti, Sme rodina stiahne svoj návrh z parlamentu.

Kollár hovorí, že spor týkajúci sa kolúznej väzby sa podarilo zažehnať. "Prebiehala diskusia, každý sme tam potrebovali dostať svoje priority, samozrejme, že ani ja nie som úplne nadšený, že sa mi nepodarilo dosiahnuť všetko," uviedol Kollár. Hovorí, že Kolíková mu dala prísľub, že na jeseň pripraví nový zákon, kde je ochotná ustúpiť z lehoty piatich mesiacov. "Mám prísľub, že mesiace ešte pôjdu dole," dodal. 

Podľa Kolíkovej sa dohodli, že právna úprava sa vsúva do aktuálneho Trestného poriadku. Je presvedčená, že účel trestného konania nebude ohrozený. Text legislatívy vytvorí podľa nej menší priestor na špekulácie, že by sa mohol nadužívať inštitút kolúznej väzby. Sama je presvedčená, že sa kolúzna väzba nenadužíva.

Legislatíva podľa Kolíkovej hovorí o tom, že v rámci kolúznej väzby sú vytvorené dva režimy. "Jeden režim tzv. domnienky a druhý, keď už je kolúzne správanie. Pri domnienke je obmedzený časový režim päť mesiacov, v prípade, že ide o vymedzené trestné činy alebo v súvislosti s trestnými činmi - zločinecká skupina, terorizmus, organizovaná skupina - pre vymedzené trestné činy, v takom prípade skrátený režim domnienky neplatí," ozrejmila. Dodala, že pri organizovanej skupine s ohľadom na obavu zo zneužívania výnimky zúžila organizovanú skupinu na obzvlášť závažné trestné činy, kde začína dolná sadzba na desiatich rokoch.

Kolíková a Kollár našli po týždňoch neuveriteľný kompromis v prípade témy kolúznej väzby (Zdroj: Topky/Maarty)

Vláda odsúhlasila skrátenie základnej dĺžky trvania kolúznej väzby

Ak nie je preukázané kolúzne správanie obvineného, základná dĺžka trvania kolúznej väzby by mohla byť päť mesiacov. Zároveň v tomto prípade nemá byť možné ani jej ďalšie predĺženie. Návrh novely Trestného poriadku z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu schválila vláda, obsahuje aj výnimky, pre ktoré by mohla kolúzna väzba trvať dlhšie.

Kolúzna väzba by mohla trvať dlhšie ako päť mesiacov, ak by bolo zistené, že sa obvinený kolúzne správal či už sám, alebo prostredníctvom iných osôb. Rovnako ak sa vedie trestné stíhanie za trestný čin spáchaný zločineckou alebo teroristickou skupinou, za obzvlášť závažný trestný čin spáchaný organizovanou skupinou, za trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny alebo za trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie. Návrhom sa majú posilniť práva obvineného umiestneného v kolúznej väzbe, tiež zabezpečiť vyššia kvalita návrhov na vzatie obvineného do väzby a rozhodnutí súdov o väzbe.

Ďalšou zmenou má byť zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby. "V súlade s tým, ako aj s judikatúrou Ústavného súdu SR a zavedenou súdnou praxou sa explicitne ustanovujú náležitosti návrhu na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenia rozhodnutia súdu o väzbe," uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Priblížil, že pri kolúznej väzbe musí návrh na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenie rozhodnutia súdu o väzbe obsahovať aj uvedenie konkrétnych skutočností, ktoré zakladajú dôvodnú obavu z kolúzneho správania obvineného alebo z ktorých je zrejmé, že tak obvinený už konal.

Schválený vládny návrh nepredpokladá automatické prepúšťanie všetkých obvinených z väzby po uplynutí stanovenej lehoty. "Súd a v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie na návrh prokurátora môže za určitých okolností rozhodnúť o ponechaní obvineného v kolúznej väzbe aj nad ustanovenú lehotu," doplnil hovorca.

V prípade, že obvinený požiada o prepustenie na slobodu a prokurátor tejto požiadavke nevyhovel, podľa návrhu ju bude musieť predložiť sudcovi pre prípravné konanie najneskôr do piatich pracovných dní. Navrhovaná účinnosť právnej úpravy je od 1. augusta.

Viac o téme: Boris KollárMária KolíkováKolúzna väzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu