Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ružička rokoval s novou veľvyslankyňou USA

František Ružička
František Ružička (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička prijal 29. októbra 2019 novú veľvyslankyňu USA na Slovensku Bridget A. Brink. Partneri pozitívne zhodnotili vzájomné bilaterálne vzťahy, ktoré sú dlhodobo vnímané ako dynamické a nadštandardné.

Štátny tajomník uviedol: "Partnerstvo s USA je dlhodobou, pevnou a prirodzenou súčasťou našej zahraničnej politiky. Opiera sa o nespochybniteľné hodnotové východiská a spoločné ciele a je kontinuálne posilňované a potvrdzované cez veľmi konkrétne výsledky." Partneri sa venovali diskusii o obsahu spolupráce pre nadchádzajúce obdobie v kontexte priorít novej veľvyslankyne USA na Slovensku.

V nich dominujú okrem bezpečnosti a hodnotovej politiky aj otázky ekonomiky a obchodu. Spojené štáty sú dôležitým exportným trhom pre Slovensko. Je tiež v záujme našej krajiny byť naďalej na investičnej mape USA. Nad rámec tradičných a etablovaných priemyselných odvetví, ktoré máme záujem naďalej rozvíjať a podporovať, perspektívnu oblasť kooperácie tvorí obranná spolupráca, energetika, IT sektor a inovácie.

Ako prioritné témy, z pohľadu plánovaných spoločných aktivít, boli tiež identifikované kybernetická bezpečnosť a strategická komunikácia. Štátny tajomník počas rozhovoru vyzdvihol osobnú angažovanosť veľvyslankyne Brink v prospech silného transatlantického partnerstva a záujem rozvíjať širokospektrálnu spoluprácu. V tomto roku si pripomíname 30. výročie pádu Berlínskeho múru a zmien, ktoré naštartovali proces demokratických reforiem a integrácie Slovenska do EÚ a NATO.

Naše členstvo nám garantuje bezpečnosť a suverenitu. Z pohľadu Slovenska ako členského štátu EÚ František Ružička zdôraznil, že "niet bližšieho spojenectva, než je medzi USA a Európou." Práve v kontexte blížiaceho sa výročia udalostí z roku 1989 je potrebné si pripomenúť túto dejinnú etapu, ktorá z nás vytvorila partnerov a spojencov.

 

Viac o téme: Štátny tajomníkFrantišek RužičkaBridget A. BrinkMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostíVeľvyslankyňa USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu