Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Výjazdové rokovanie vlády v Sobranciach: Ministri rozdelili viac ako 1,4 milióna eur

Výjazdové rokovanie vlády v Sobranciach Zobraziť galériu (2)
Výjazdové rokovanie vlády v Sobranciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

SOBRANCE - Vláda, ako zvykne na svojich výjazdových rokovaniach, v Sobranciach vyčlenila dotáciu pre samosprávy a organizácie v okrese. Na dnešnom rokovaní kabinetu rozdelili ministri spolu viac ako 1,4 milióna eur. Pôvodná suma milión eur bola navýšená napríklad o dotáciu pre prívodný vodovodný rad pre obec Porostov či na modernizáciu a zvýšenie priepustnosti hraničného priechodu Vyšné Nemecké.

„V rámci všeobecnej pokladničnej správy bola suma jeden milión eur navýšená o ďalších 424 tisíc. Na prívodný vodovodný rad pre obec Porostov a ďalších šesť obcí bola schválená dotácia 250-tisíc eur, keď pôvodná suma 150-tisíc eur, ktorá bola navrhnutá, bola navýšená o ďalších 100 tisíc eur,“ uviedol po rokovaní podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Ako ďalej uviedol z ďalších schválených dotácii pôjde 250-tisíc eur pre mesto Sobrance na rekonštrukciu zariadení pre seniorov a 40-tisíc pre regionálnu nemocnicu v Sobranciach na dobudovania digitalizácie röntgenového pracoviska.

„Priamo na vláde sme schválili jeden špeciálny bod, ktorý sa týka cezhraničného priechodu. Boli schválené financie v objeme 6,4 milióna eur na modernizáciu a zvýšenie priepustnosti hraničného priechodu Vyšné Nemecké,“ dodal Raši. Akčný plán okresu Sobrance bol schválený ešte v auguste 2016. Ako vyplýva z predloženého materiálu, jeho cieľom bolo do roku 2020 vytvoriť 1 225 pracovných miest. K 31. augustu sa v okrese podarilo vytvoriť s podporou európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) a regionálneho príspevku (RP) spolu 880 pracovných miest a zaznamenali pokles počtu evidovaných uchádzačov o zamestnanie o 759 ľudí.

Kým ku koncu roka 2015 bolo v okrese evidovaných 1902 ľudí bez práce, na konci augusta tohto roka ich bolo 1 143. Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese tak klesla z 18,4 percenta na konci roka 2015 na 10,9 percenta k 31. augustu tohto roka.

Výjazdové rokovanie vlády v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Predpokladaný rozpočet akčného plánu bol schválený na 67,2 milióna eur, z toho 32,4 milióna eur mali tvoriť zdroje z EŠIF. K 15. októbru 2019 bol pre okres Sobrance schválený a zazmluvnený regionálny príspevok 1,9 milióna eur. Z toho bolo okrem iného vyčlenených aj 250-tisíc eur pre Poľnohospodárske družstvo Vinohrady Choňkovce na nákup poľnohospodárskej techniky, 130-tisíc eur na modernizáciu vykurovania bytových domov v meste Sobrance, ale aj 80-tisíc eur na rekonštrukciu kuchynského a jedálenského bloku v sociálnom zariadení ReSocia.

Vláda dnes schválila aj návrh, ktorý nesúvisel s okresom Sobrance. Na budovanie športovej infraštruktúry v meste Michalovce, ktoré sú európskym mestom športu, kabinet uvoľnil 2,2 milióna eur. Najväčšia časť týchto prostriedkov pôjde na rekonštrukciu a modernizáciu krytej plavárne v meste Michalovce. V stredu 23. októbra bude vláda rokovať v Kežmarku.

Viac o téme: VládaMinistriRokovanie SobranceVýjazdové rokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu