Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vláda odvolala Tomáša Haška z funkcie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Andrea Kalavská, Tomáš Haško
Andrea Kalavská, Tomáš Haško (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Pavol Zachar)

SOBRANCE - Vláda SR odvolala Tomáša Haška z funkcie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Urobila tak na svojom utorňajšom výjazdovom rokovaní v Sobranciach na podnet ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD).

"Haško končí k dnešnému dňu," potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Dôvodom je kauza okolo výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) za 800 miliónov eur v polovici júna, ktoré sa týkalo 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra boli informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS však zaujatosť členov komisie opakovane odmietol.

Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou. Za nedostatočné považuje Kalavská Haškovo vysvetlenie kauzy na parlamentnom výbore pre zdravotníctvo. Šéfke rezortu zdravotníctva sa rovnako nepáčilo, že Haško poslancom Národnej rady (NR) SR neposkytol pri ich prieskume informácie a podklady, ktoré od ÚDZS žiadali.

Následne si ministerstvo zdravotníctva vyžiadalo potrebné informácie týkajúce sa výberového konania. "Po oboznámení sa s obsahom sprístupnených informácií tieto vyhodnotilo vo vzťahu k zákonným dôvodom na odvolanie predsedu ÚDZS, pričom dospelo k záveru, že existujú závažné dôvody vyvolávajúce pochybnosti o odborných predpokladoch predsedu úradu na výkon jeho funkcie," stojí v schválenom materiáli. Haško bol do funkcie predsedu ÚDZS vymenovaný dňom 1. mája 2016.

Viacerí poslanci žiadajú zastavenie starej súťaže na záchranky. Kalavská však uviedla, že to legislatívne nateraz nie je možné. Avizovala však, že pripravuje také návrhy, aby v budúcnosti mohla v takomto prípade konať.

Viac o téme: OdvolanieAndrea KalavskáÚrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťouTomáš Haško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu