Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šefčovičov post v Európskej komisii nie je vysnívaný, ale určite potrebný, myslí si analytik

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRATISLAVA - Portfólio, ktoré by malo spadať pod Maroša Šefčoviča ako podpredsedu Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad nie je síce vysnívané, ale určite je veľmi potrebné. Povedal to analytik portálu Euractiv.sk Radovan Geist s tým, že je dôležité, aby inštitúcie fungovali. Šefčovič včera čelil vypočúvaniu poslancov v Európskom parlamente a podľa neoficiálnych informácií bol úspešný.

Geist priblížil, že hlavnou úlohou Šefčoviča ako podpredsedu komisie pre vzťahy medzi inštitúciami by malo byť aj strategické plánovanie. „Nedá sa preto povedať, že jeho pozícia je nepotrebná, je extrémne potrebná. Je dôležité, aby inštitúcie fungovali,“ povedal analytik, ktorý včerajšie Šefčovičovo vystúpenie hodnotí ako štandardné. Jeden z jeho prezentovaných návrhov vytvoriť verejný register, v ktorom budú faktické podklady pre návrh každej európskej regulácie, označil za logický.

Vysvetlil, že je reakciou na kritiku, ktorá zaznela od poslancov Európskeho parlamentu. „Komisia v niektorých prípadoch nezverejňuje vedecké štúdie, na ktoré sa odvoláva a poslanci tvrdia, že niekedy sú argumenty výberovo používané komisiou. Verejný register si možno predstaviť niečo ako knižnicu dokumentov k legislatívnemu návrhu, kde budú dostupné štúdie,“ dodal analytik.

Šefčovič už post podpredsedu EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad zastával v rokoch 2010 až 2014. V tom čase mal na starosti aj ľudské zdroje, ktoré tvorili veľkú časť jeho agendy. V súčasnosti už pod neho táto oblasť nebude spadať. V čase od októbra 2009 do februára 2010 bol eurokomisárom zodpovedným za vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež. Bol tiež podpredsedom EK zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy a administratívu.

Viac o téme: BratislavaBruselMaroš ŠefčovičEurópska komisiaRadovan Geist
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu