Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Od Jankovskej dávajú ruky preč aj koaliční poslanci: Buček prepustil asistentku s väzbami na ňu

Jozef Buček a Monika Jankovská Zobraziť galériu (4)
Jozef Buček a Monika Jankovská (Zdroj: TASR - Michal Svítok. Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Odchod štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej zo svojho postu zatriasol očividne aj koaličným Smerom. Jeden z poslancov, ktorého asistentka mala k Jankovskej blízko, s ňou rozviazal spoluprácu.

O týchto skutočnostiach informovala TV Markíza. Podľa portálu ide o Darinu Lenártovú, ktorej mala polícia tiež zadržať mobil a počítač. Asistentku robila poslancovi Jozefovi Bučekovi, ktorý pôsobí za vládny Smer-SD. Lenártová mala ku Jankovskej blízko a mali aj priateľský vzťah. Rozviazanie pracovného pomeru potvrdil pre spomínanú televíziu samotný Buček. Mesačná odmena, ktorú dostávala predstavovala podľa webovej stránky Národnej rady 550 eur mesačne.

Lenártová a Jankovská mali priateľský vzťah
Zobraziť galériu (4)
Lenártová a Jankovská mali priateľský vzťah  (Zdroj: Facebook/Darina Lenártová)

Odchod potvrdil Buček

Technika mala byť asistentke zadržaná v súvislosti s trestným stíhaním vo veci zneužívania právomoci verejného činiteľa, brania úplatku a podplácania. "Ja som si tieto informácie dal dokopy a k 6. septembru som ukončil spolupráci s pani Darinou Lenártovou," potvrdil Buček to Smeru. "Uvidíme čo povie NAKA. Ja pani Lenártovú poznám 20 rokov ale netuším s kým sa stretávala a s kým si písala," uzavrel Buček, ktorý v minulosti pôsobil ako tajomník ministerstva vnútra. Do parlamentu prišiel v roku 2016 ako náhradník za bývalého ministra financií a dopravy Jána Počiatka.

Jozef Buček
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/MTI/Attila Kovacs)


Jankovská odstupuje z funkcie! Za kauzou Kočnerovej Threemy vidí sprisahanie a mediálny lynč


Jankovská skončila začiatkom septembra 

Štátna tajomníčka Monika Jankovská sa funkcie vzdala po známej septembrovej tlačovke, na ktorej uvádzala aj dôvody odchodu. „Chceli ste moju verejnú popravu, tak ju tu máte“ povedala. Podľa jej slov sa funkcie vzdala kvôli svojej rodine. Považuje to za mediálny lynč. Zásah do justície, teda odobratie mobilných telefónov, považuje za neadekvátne a bezprecedentné.

Od Jankovskej dávajú ruky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Vzdávam sa funkcie štátnej tajomníčky kvôli tlaku na moju rodinu. Ak by nebol, neodstúpila by som,“ zopakovala vtedy Jankovská s tým, že sudkyňou chce naďalej zostať. Parlament neskôr zasadal počas mimoriadnej schôdze na odvolanie Petra Pellegriniho, ktorý podľa opozičných poslancov neodvolal Jankovskú včas.

Viac o téme: AsistentkaJozef Buček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu