Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V4 podporuje otvorenie rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom, povedal Pellegrini

Stretnutie V4 a a západného Balkánu v Prahe Zobraziť galériu (9)
Stretnutie V4 a a západného Balkánu v Prahe (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

PRAHA - Krajiny Vyšehradskej štvorky vysielajú štvrtkovým stretnutím Európe jasný signál, že V4 má záujem privítať ďalších nových členov Európskej únie a plne podporuje otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom ešte v tomto roku. Po stretnutí predsedov vlád krajín V4 a lídrov krajín západného Balkánu na Pražskom hrade to vo štvrtok vyhlásil premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Podľa neho sa preto budú krajiny V4 snažiť presvedčiť aj ostatných členov európskeho spoločenstva o tom, že rozširovanie Únie smerom na západný Balkán nebude pre EÚ predstavovať problém a je naopak strategickou investíciou Únie, ekonomickou aj bezpečnostnou. Slovenského premiéra teší, že nové portófolio rozširovania EÚ bude mať na starosti maďarský komisár. Podľa jeho slov je to tá najoptimálnejšia kombinácia: eurokomisár, ktorý pochádza z regiónu a ktorý je pozitívne naklonený ďalšiemu rozširovaniu EÚ.

Stretnutie V4 a a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Hlavnými témami rokovaní premiérov V4 boli aktuálne európske otázky, napríklad zloženie novej Európskej komisie, viacročný finančný rámec po roku 2020, finančná stabilita či situácia okolo brexitu. Účastníci schôdzky diskutovali aj o migrácii. Podľa Pellegriniho sa lídri V4 zhodli, že "riešenie migrácie nemôže byť len v rukách EÚ, teda nemôže to byť stratégia EÚ, ale európska stratégia".

Stretnutie V4 a a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V tomto kontexte je podľa slovenského premiéra potrebná aj zásadná kooperácia krajín západného Balkánu. Lídri V4 na stretnutí poďakovali ich predstaviteľom za to, ako pristupovali k migračnej kríze. Partneri zo západného Balkánu podľa Pellegriniho deklarovali, že budú rovnako spolupracovať aj pri riešení ďalších migračných tlakov.

Stretnutie V4 a a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Viac o téme: StretnutieRokovanie PrahaAlbánskoV4Česká republikaSeverné Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu