Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér Pellegrini sa dnes stretne s komisárkou von der Leyenovou: Riešiť budú budúcnosť EÚ

(Zdroj: Reprofoto RTVS)

BRATISLAVA – Budúcnosť Európskej únie a fungovanie novej Európskej komisie budú hlavné témy rokovania premiéra Petra Pellegriniho a novej predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyen. Pellegrini s ňou bude o týchto témach rokovať dnes v Bruseli.

Venovať by sa mali aj tomu, aké oblasti považuje Slovensko v európskej politike za podstatné a čo od novej Komisie očakáva. Nová Európska komisia by sa mala ujať mandátu od novembra, Slovensko v nej bude zastupovať terajší eurokomisár Maroš Šefčovič. To, aké portfólio v novej komisii dostane, ešte nie je známe. Očakáva sa však, že by sa mal venovať silným ekonomickým alebo priemyselným témam.

Európsky parlament odobril Ursulu von der Leyen ako šéfku Komisie v júli. Témy, ktorým sa budú jednotliví komisári počas svojho päťročného mandátu venovať, chce von der Leyen oznámiť v najbližšom čase. Slovensko po štvrtý raz nominovalo Maroša Šefčoviča, ktorý v Komisii Jeana-Clauda Junckera zastával post podpredsedu pre Energetickú úniu. Von der Leyen chce, aby polovicu jej kabinetu tvorili ženy. Zatiaľ jediná krajina, ktorá svojho zástupcu nenominovala, je Taliansko, kde sa v týchto dňoch tvorí nová vláda. Česko opäť nominovalo komisárku pre spravodlivosť a rodovú rovnosť Věru Jourovú, o nej sa hovorí ako o možnej podpredsedníčke Komisie. O túto funkciu má však naďalej záujem aj Slovensko.

Pellegrini bude s Ursulou von der Leyen rokovať dopoludnia. Na Slovensko sa vráti popoludní, čaká ho ešte rokovanie vlády SR.

Viac o téme: Návšteva KomisárkaRokovanie EKPeter PellegriniUrsula von der Leyen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu