Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľkú reformu nemocníc prerokuje Koaličná rada: SNS postoj Kalavskej prekvapil, Most na zmene trvá

Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko Zobraziť galériu (8)
Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Veľká reforma zdravotníctva, ktorá bola témou niekoľko týždňov nakoniec neprešla. Ministerka zdravotníctva má mesiac na to, aby našla širší konsenzus. Premiér Peter Pellegrini uviedol, že zvažovali viacero alternatív. Najväčší spor bol v samotnej strane Smer. Šéf najsilnejšej koaličnej strany Robert Fico chcel stratifikáciu ako ústavný zákon, Kalavská to nakoniec predložila koa novelizáciu zákona. Ako sama povedala, formou ústavného zákona to nešlo. Stratifikáciou sa bude zaoberať Koaličná rada.

Most-Híd trvá na premyslenej a obsiahlej reforme nemocníc, do Ústavy SR ju však nechce. SNS opakuje, že rušenie nemocníc odmieta. O reforme, ktorú vláda zatiaľ neschválila, má hovoriť Koaličná rada. SNS verí, že si Smer a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vyriešia svoje rozdielne postoje k reforme. Vyplýva to z vyjadrení strán. 

Fico stále odmieta navrhnutú reformu nemocníc

Reforma slovenských nemocníc, tzv. stratifikácia, je v navrhovanej podobe neprijateľná. Zopakoval to vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda koaličného Smeru Robert Fico. Trvá na dohode naprieč celým politickým spektrom. S ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD) je ochotný sa znova stretnúť. S riešením vlády je Fico spokojný. Kabinet nateraz reformu zdravotníctva neschválil. Odobril len čiastkové opatrenia, napríklad dlhodobú starostlivosť o chorých.

Veľkú reformu nemocníc prerokuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Stratifikácia podľa Fica nie je dostatočne pripravená ani po odbornej stránke, čo podľa neho tvrdia aj samotní odborníci. „Čo nie je podľa nás dobre pripravené, na čom nie je dohoda, nemôže ísť ani do parlamentu,“ vyhlásil. Fico žiadal prijať reformu ako ústavný zákon. Naďalej si myslí, že ide o najlepšie riešenie. „Je to racionálne politické riešenie,“ vyhlásil s tým, že takto by sa ukázal aj skutočný úmysel opozície. Časť z nej hovorí, že by reformu podporila. Fico jej však neverí. V prípade ústavného zákona by totiž bolo potrebných 90 poslaneckých hlasov, čiže aj hlasy opozície.

SNS prekvapila zmena postoja Kalavskej

SNS je prekvapená nejednotným postojom ministerky zdravotníctva a Smeru. „Veríme, že to vzájomne vyriešia, aby na Koaličnej rade bolo jasne prezentované, či Smer stojí za týmto návrhom. Takáto situácia ešte nevznikla. SNS rešpektuje Smer ako koaličného partnera. Dôležité je, ako sa vyjadrí na Koaličnej rade. SNS je od začiatku proti rušeniu nemocníc a oddelení," uviedla hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. 

Veľkú reformu nemocníc prerokuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)


Prvé rokovanie vlády po lete: VIDEO Veľká reforma nemocníc neprešla! Pellegrini sa nikam nechystá


Most chce rokovať

Rokovať chce aj Most-Híd. „Z predchádzajúcich vyjadrení Mosta-Híd je jasné, že premyslenú a obsiahlu reformu nemocníc, ktorá občanom prinesie kvalitnú zdravotnú starostlivosť, strana považuje za potrebnú. Táto zmena však podľa predstaviteľov strany do ústavy nepatrí. Teraz, keď sa ministerka Kalavská vrátila k pôvodnému zámeru rezortu, a stratifikácia prichádza do NR SR formou bežného zákona, s koaličnými partnermi budeme rokovať o tejto možnosti,“ povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. 

Béla Bugár
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Vláda sa zľakla a kľučkuje

Opozičné hnutie Sme rodina vládnu koalíciu za situáciu okolo reformy nemocníc kritizuje. „Vláda sa zľakla a kľučkuje. Pre naše hnutie je neprijateľné, aby sa výsostne odborná téma, akou je určite stratifikácia nemocníc, stala nástrojom nechutného politického súboja vo vnútri Smeru, do ktorého sa jeho predseda snaží zatiahnuť najmä opozíciu. Je to hanba, nech sa na to pozeráme z akéhokoľvek uhla pohľadu. Pri tejto vláde nás však už nič neprekvapí,“ informoval tlačový odbor hnutia.

Veľkú reformu nemocníc prerokuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bol by zázrak, keby dal Smer zelenú

Strana Sloboda a Solidarita by považovala za zázrak, keby dostala dlhoočakávaná reforma nemocníc od predstaviteľov strany Smer zelenú. Vyžaduje si to totiž konkrétnu politickú prácu a množstvo vysvetľovania. Nádej, že ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská presvedčí poslancov parlamentu, je čisto iluzórna, pokiaľ nepresvedčí aspoň jedného poslanca, aby reformu predložil do parlamentu namiesto vlády.

Veľkú reformu nemocníc prerokuje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Večným odkladaním reformy až do obdobia, kedy prestáva platiť koaličná zmluva, sa Smeru úspešne podarilo zabrániť tomu, aby sa na Slovensku znížili opakované hospitalizácie, operácie o polovicu a odvrátiteľné úmrtia až o tretinu,“ uviedla tímlíderka strany SaS pre zdravotníctvo Janka Cigániková. Napriek tomu, že sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo vzoprieť tlaku a predložiť zákon o stratifikácii na rokovanie vlády v podobe obyčajnej novely, tak muselo vopred vedieť, že z nej bude "vypreparované" všetko, čo sa reformy týka. 

„Táto bezcitná politická hra súčasnej koalície však neznamená, že problémom predídeme. Práve naopak. Kým sa politici dohadujú, ľudia zbytočne umierajú. Preto by mal poslanec Fico prestať strašiť so zatváraním nemocníc a konečne viac počúvať odbornú verejnosť, v ktorej nastala vzácna zhoda na potrebe reformy,“ povedala Cigániková. Strana SaS by chcela poďakovať všetkým analytikom, ktorí sa niekoľko rokov snažili vytvoriť čo najlepší návrh zákona. „Môžeme garantovať, že ak bude mať zdravotníctvo po voľbách v rukách SaS, tak ich práca nebude zbytočná,“ uzavreli liberáli.

Veľká reforma zdravotníctva neprešla

Vláda zatiaľ reformu zdravotníctva, tzv. stratifikáciu, neschválila. Téma reformy však uzatvorená nie je. Kalavská sa ešte má pokúsiť nájsť široký konsenzus s politickými stranami, ktorý je nevyhnutný na prijatie takejto reformy. Čas má do konca septembra. Ministerka návrh reformy pôvodne predložila ako novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. 

Predseda strany Smer-SD dal šéfke rezortu podmienku, že takáto zmena sa musí realizovať formou ústavného zákona. Kalavská povedala, že to neurobí, predložila pôvodný návrh. Fico Kalavskej tiež odkázal, že ak jej návrh neprejde, mala by uvažovať nad svojou politickou budúcnosťou, a zopakoval, že Smer-SD reformu v podobe obyčajného zákona nepodporí. 

Viac o téme: Smer-SDMost-HídAndrea KalavskáStratifikácia nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu