Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Situácia v Smere nie je mimoriadna, tvrdí Beňová: Ak chce byť Fico stále predsedom, nech je

Monika Beňová
Monika Beňová (Zdroj: TASR /Michal Svítok)

BRATISLAVA - Ak predseda strany Smer-SD Robert Fico osobne cíti, že chce byť naďalej predsedom strany Smer-SD, mal by ním byť aj naďalej. Uviedla to europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD).

„Smer je strana, v ktorej voliči neočakávajú zákulisné personálne ťahy a zmeny, ako to dnes vidíme napríklad v SaS alebo OĽaNO. Náš volič očakáva stabilnú a otvorenú personálnu stranícku politiku," uviedla Beňová s tým, že podľa nej nie je situácia v Smere ničím mimoriadna. Zároveň si myslí, že v Smere neprebieha diskusia o pozíciách predsedu Roberta Fica a premiéra Petra Pellegriniho. „Myslím si, že po stretnutí predsedu strany s krajskými organizáciami takáto téma nie je aktuálne diskutovaná," dodala.

Situáciu medzi Ficom a Pellegrinim by napätím nenazývala. „Pre mňa sú zásadné otázky sociálna politika alebo zahraničnopolitické smerovanie a v týchto oblastiach som rozdielnosť názorov predsedu a premiéra nezaznamenala. Ak sa niektoré iné postoje, politické alebo osobné líšia, je to úplne prirodzené. Smer má 20 rokov a v takom dlhom období sa toho spravidla veľa zmení aj celkovo v spoločnosti," priblížila.

Na otázku, či hrozí, že Pellegrini nebude za Smer-SD kandidovať v budúcoročných parlamentných voľbách, uviedla, že by to bolo jeho osobné rozhodnutie. „Určite dôsledne zváži svoje rozhodnutie. Osobne by mi bolo ľúto, keby sa rozhodol, že nie. Je v Smere od založenia strany a odviedol kus práce prakticky na všetkých doterajších pozíciach," vyjadrila sa Beňová.

Na to, aby Smer-SD v budúcoročných parlamentných voľbách uspel s dobrým výsledkom, je podľa europoslankyne potrebných viac krokov, ktoré musia na seba nadväzovať. „Od personálnej, cez odbornú až po politickú úroveň. Svet sa mení, spoločnosť sa mení, priority a témy sa tiež zmenili. Treba ľudí počúvať, čo od nás čakajú a tieto očakávania ponúknuť v kvalitnom volebnom programe. Zároveň treba ponúknuť odpočet doterajších aktivít," myslí si.

Podľa Beňovej na prvých miestach kandidátky do NR SR sú štandardne predseda a podpredsedovia, krajskí predsedovia a predsedníčka, generálny manažér. „Následne sú ďalšie pozície obsadzované na návrh predsedu strany, spravidla poslankyňami a poslancami, ktorí v NR SR pôsobia. Samozrejme sú na kandidátke napríklad aj zástupcovia Mladých sociálnych demokratov a členovia z okresných štruktúr tak, aby sa naplnila geografická reciprocita," vysvetlila.

Beňová nemá informáciu, že by bývalý policajný prezident Tibor Gašpar mal ambíciu kandidovať za Smer-SD. „Nemyslím si, že pán Gašpar by chcel vstúpiť do aktívnej politiky už v najbližších voľbách," podotkla.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDMonika BeňováPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu