Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Pellegrini rokoval s Vallom o problémoch Bratislavy: Vláda je pripravená pomôcť

Premiér Peter Pellegrini sa  stretol s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom Zobraziť galériu (16)
Premiér Peter Pellegrini sa stretol s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Metropola SR by mohla od štátu dostávať každoročne príspevok vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur na zabezpečenie povinností hlavného mesta. Na utorkovom stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim mu to navrhol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Hľadáme cesty, ako to urobiť aj bez toho, aby sme museli otvárať zákon o Bratislave,“ naznačil na krátkom brífingu šéf bratislavskej samosprávy. S Pellegrinim na vyše hodinovom stretnutí hovoril Vallo aj o ďalších témach finančnej pomoci pre hlavné mesto.

"Hovorili sme napríklad v tejto súvislosti o zjednodušení prehlasovania trvalého pobytu a vôbec o zreálnení údajov o počte obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave, od ktorého sa odvíjajú daňové príjmy pre mesto. Témou bola aj otázka možného oddlženia mestskej časti Bratislava-Devín, ktorá je v nútenej správe,“ priblížil Vallo.

Matúš Vallo
Zobraziť galériu (16)
Matúš Vallo  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér a primátor viedli diskusiu aj o probléme náhradného nájomného bývania, ktoré štát v minulosti preniesol na plecia samospráv a práve v Bratislave to spôsobuje výrazný problém vzhľadom na vysoký počet oprávnených žiadateľov, ceny nehnuteľností i komplikovaný proces realizácie výstavby náhradných nájomných bytov.

Vláda je pripravená pomôcť

"Aj vláda cíti tlak a povinnosť vyriešiť náhradné bývanie, ktoré tu ostalo nevyriešené po reštitučných konaniach," vyjadril Vallo pocit zo stretnutia s Pellegrinim. "Stretnutie s primátorom Vallom je signálom, že vláda je pripravená pomôcť hlavnému mestu," uviedol v mediálnom vyhlásení premiér. Zdôraznil, že hlavné mesto je vstupnou bránou do krajiny, sídlom dôležitých štátnych inštitúcií, preto si zaslúži špeciálny status. 

Peter Pellegrini a Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (16)
Peter Pellegrini a Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrhom možných riešení v jednotlivých oblastiach by sa mal vládny kabinet zaoberať na jednom z jesenných rokovaní. "Dohodli sme sa, že jedno z výjazdových rokovaní bude tu v Bratislave a na ňom sa bude vláda venovať len a len problémom Bratislavy. Dúfam, že výsledkom budú prijaté konkrétne opatrenia,“ dodal Vallo.

Viac o téme: BratislavaPeter PellegriniMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu