Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaputová oznámila Lukašenkovi, že pozvanie nešlo z jej úrovne: Danko na pozvaní trvá

Zuzana Čaputová a Andrej Danko
Zuzana Čaputová a Andrej Danko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že pozvanie na oslavy SNP, ktoré mu počas svojej návštevy adresoval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), nie je z prezidentskej úrovne. Novinárom to povedala vo štvrtok po podpísaní spoločného vyhlásenia troch najvyšších ústavných činiteľov k zahraničnopolitickej orientácii SR.

 "Prezidenta by mal pozvať prezident republiky," vysvetlila Čaputová, ktorá verí, že jej oznámenie bude pre Lukašenka jasným signálom. Dodala, že na oslavy SNP nepozývala ani hlavy štátov krajín, ktoré navštívila v rámci svojich úvodných návštev. Na otázku, či sa osláv zúčastní, aj ak by prišiel Lukašenko, odpovedala, že sa určite zúčastní a nebude riešiť hypotetické otázky.

Prezidentka tiež uviedla, že svoj postoj vysvetlila aj predsedovi Národnej rady SR. Ten pozval bieloruskú delegáciu na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania počas svojej návštevy Bieloruska začiatkom júna.

Danko trvá na pozvaní Lukašenka

Predseda NR SR Andrej Danko trvá na pozvaní bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na augustové oslavy SNP. Informoval o tom jeho hovorca Tomáš Kostelník. Danko zároveň vyzval na to, aby sa tieto oslavy Slovenského národného povstania nepolitizovali. "Toto pozvanie navyše protokolárne neslúži na oficiálnu návštevu na najvyššej úrovni, je to účelové pozvanie na konkrétne podujatie. V prípade, že pán Lukašenko akceptuje pozvanie, predseda parlamentu Andrej Danko ho prijme ako svojho osobného hosťa," uviedol Kostelník v tlačovej správe.

Ako ďalej hovorca NR SR informoval, Danko je presvedčený, že na okrúhlom výročí jedného z našich najvýznamnejších historických míľnikov, by mali byť prítomní najvyšší predstavitelia štátov, ktorých občania bojovali za našu slobodu a riskovali svoje životy, aby nám pomohli dostať fašizmus z nášho územia. "Vyjadriť úctu týmto ľuďom aj formou pozvania predstaviteľov ich štátov by malo byť úlohou našich ústavných činiteľov," dodal hovorca v mene predsedu parlamentu.

Denník N dnes informoval, že predseda NR SR na svojej uplynulej návšteve Bieloruska pozval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy SNP. Podľa diplomatickej tradície však prezidenta môže pozvať prezident, premiéra premiér a predsedu parlamentu predseda parlamentu, pokiaľ sa ústavní činitelia nedohodnú inak. Podľa Denníka N Danko svoje pozvanie nekonzultoval ani s prezidentkou, ani s premiérom, ktorý oslavy organizuje, ani s rezortom diplomacie. Okrem pozvánky do Minsku Slovensko ústami predsedu vlády Petra Pellegrini pozvalo aj ruského premiéra Dmitrija Medvedeva a prezidenta Vladimíra Putina.

Pozvanie bez vedomia prezidentky by bol diplomatický prešľap, povedal Lajčák

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) tvrdí, že ak predseda NR SR Andrej Danko (SNS) pozval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy SNP bez vedomia prezidentky Zuzany Čaputovej, dopustil sa diplomatického prešľapu. Informoval o tom na Európskej konferencii riadiacich volebných orgánov. 

Lajčák dodal, že sa o pozvánke dozvedel až neskôr. Spresnil, že o tom dopredu vedieť nemusel, ale "samozrejme by bolo lepšie, keby sme o tom vedeli". Upozornil, že podobné pozvania sa musia robiť z iniciatívy partnera toho človeka, ktorý je pozvaný.

Viac o téme: PozvanieSlovenskoAndrej DankoAlexander LukašenkoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu