Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Podpredsedníčkou SNS sa stala Matečná: Danko chce navrhnúť finančné limity pre strany

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/Martin Havran, TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana dnes hodnotí výsledky eurovolieb a predostrie víziu do nasledujúcich parlamentných volieb. Predseda Andrej Danko by mal po sneme oznámiť ešte jednu zmenu. Novou podpredsedníčkou strany sa stala Gabriela Matečná.

Podľa našich informácií sa novou podpredsedníčkou strany SNS stala súčasná ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Andrej Danko to neskôr potvrdil na tlačovej konferencii po sneme. Pribudne tak k súčasným podpredsedom strany, ktorými sú Jaroslav Paška, Eva Smolíková, Anton Hrnko, Cyril Leško a Štefan Zelník. 

AKTUÁLNE Podpredsedníčkou SNS sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

„Som poctená, že ma zvolili jednohlasne,“ povedala novinárom Matečná. Podľa nej je dôležité chodiť do regiónov medzi ľudí a rozprávať s nimi.„Je to pre mňa veľká zodpovednosť. Predovšetkým zodpovednosť voči ľudom, ktorí očakávajú, že Slovenská národná strana bude hájiť tie hodnoty, ktoré má nielen v programovom vyhlásení, ale ktoré sú jej vlastné v celej jej takmer 150-ročnej histórii,“ povedala Matečná.

 Ako ďalej uviedla, SNS musí pred blížiacimi parlamentnými voľbami zvýšiť aktivitu najmä v regiónoch Slovenska. „Musíme dokladať všetky naše činy faktami, pretože len fakty hovoria o tom, čo všetko sme pre ľudí už urobili,“ pripomenula.

Danko chce navrhnúť finančné limity pre politické strany

Predseda SNS Andrej Danko chce finančné limity pre politické strany. Návrh chce predložiť partnerom na najbližšej Koaličnej rade. Avizoval to na tlačovej konferencii po skončení sobotného snemu vo Zvolene. Tvrdí, že politické strany majú byť financované štátom a nemali by mať viac peňazí, ako keby sa dostali do parlamentu. Chce, aby súťažili programy a nie sponzori.

"Politika sa totiž dnes pre mnohých stala biznisom a marketingovou súťažou. So stranami, ktoré môžu získať od sponzorov desiatky miliónov eur, nie je možné súťažiť s programom," konštatoval. "Ak totiž budú parlamentné voľby na Slovensku súťažou milionárov a sponzorov, hodnoty, za ktoré bojovala aj SNS, budú na ústupe," dodal.

AKTUÁLNE Podpredsedníčkou SNS sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Rád Martina Rázusa dostal Anton Hrnko

Ocenenie Rád Martina Rázusa dostal na tohtoročnom sneme Anton Hrnko. Vyznamenanie zaviedli pred piatimi rokmi v stanovách strany Rad Martina Rázusa je najvyššie stranícke vyznamenanie osobnostiam SNS za celoživotný prínos pre napĺňanie poslania a cieľov SNS. Udeľuje ho predsedníctvo strany.

Antona Hrnka postihla tohto roku v marci obrovská tragédia. Jeho manželka a dve deti zahynuli počas leteckej tragédie v Etiópii. Lietadlo so 150.imi ľuďmi sa zrútilo krátko po štarte. Štvrtou obeťou zo Slovenska bola humanitárna pracovníčka Danica Olexová. 

SNS predstaví aj svoju víziu do parlamentných volieb

SNS na 26. sneme zhodnotí voľby do Európskeho parlamentu, odovzdá vyznamenanie Rad Martina Rázusa či predostrie víziu do parlamentných volieb 2020. Predsedsa SNS Andrej Danko bude o výsledkoch snemu informovať na tlačovej konferencii. „Snem sme zorganizovali na výročie strany, oslavujeme ho každoročne 6. júna. Zhodnotíme eurovoľby i prezidentské voľby. Dáme si nejakú víziu na parlamentné voľby, ktoré nás čakajú, ak sa nič nestane, 29. februára 2020," dodal Kmec.

AKTUÁLNE Podpredsedníčkou SNS sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)
 

Členovia strany by mali upraviť stanovy, aby boli v súlade so zákonom o politických stranách, ktorého novela začne platiť od 1. októbra. Schválená novela zavádza novú reguláciu pre voľby do NR SR a Európskeho parlamentu. Podmienkou pre kandidujúce strany bude, aby strana, ktorá chce ísť do volieb, mala stanovený minimálny počet orgánov a členov orgánov strán. Zo zákona každá strana bude musieť mať revíznu komisiu, rozhodcovský orgán a výkonný orgán (predsedníctvo).

AKTUÁLNE Podpredsedníčkou SNS sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Najstarší politický subjekt

AKTUÁLNE Podpredsedníčkou SNS sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Slovenská národná strana, ako najstarší politický subjekt, oslávila 6. júna 148 rokov. Ako informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová, jún je pre SNS mesiacom najdôležitejších udalostí na ceste Slovákov k dôstojnej a hrdej samostatnosti.

AKTUÁLNE Podpredsedníčkou SNS sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Posledné prieskumy ukazujú mierny úbytok preferencií SNS. Podľa júnového prieskumu agentúry Polis, by SNS skončila so 7,6 percenta v poradí šiesta. V parlamente by obsadila 13 mandátov. S najlepším výsledkom by skončila strana Smer-SD (18,3 %), druhá by bola koalícia PS/Spolu (15 %) a tretia by bola ĽSNS (11,4 %). Podľa prieskumu volebných preferencií agentúry AKO z prelomu apríla a mája by národniari skončili na siedmom mieste s ôsmimi percentami. Na prvom mieste by sa umiestnila strana Smer-SD so ziskom 19,1 percenta, na druhom mieste ĽSNS (13,9 %) a prvú trojicu uzatvorila v prieskume koalícia Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia so ziskom 13,7 percenta. Tento prieskum ešte nezahŕňal politickú stranu Andreja Kisku.

Viac o téme: SnemSNSAndrej DankoGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu