Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Firma blízka Štefunkovi sa zmieta v ďalšom podozrivom tendri: Predražené krosná a monitory

Ivan Štefunko Zobraziť galériu (2)
Ivan Štefunko (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Firma blízka bývalému predsedovi a súčasnému podpredsedovi Progresívneho Slovenska Ivanovi Štefunkovi má prsty v ponúkaní predražených elektronických zariadení pre Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU).

S týmto zistením prišiel portál Aktuality.sk, ktorý zároveň dodáva, že bývalý predseda progresívcov o zákazke pre VŠVU nič netuší. Aj za tendrom, o ktorom sa hovorilo v médiách ešte vo februári ohľadom Žilinskej univerzity, aj za touto zákazkou stála spoločnosť Monogram Technologies, v ktorej figuroval Štefunko.

Tentokrát sa ale zákazka týkala VŠVU a bola z roku 2012. Výsledná suma predstavovala vyše pol milióna eur. V rámci súťaže bola pritom vybraná len spoločnosť Monogram Technologies.


Pochybný tender naštrbil šéfovi Progresívneho Slovenska obraz čestného: Koniec biznisu


Ponuka bola nižšia, tovary boli predražené

Ponuka spoločnosti bola ale o viac, ako 1000 eur nižšia, než bola hodnota výslednej zákazky. V tomto tendri firma pre vysokú školu dodávala počítače, softvér a nástroje, ktoré boli určené na tkanie. Jednotlivé tovary boli však cenovo viacnásobne predražené. Portál Aktuality.sk vychádzal z porovnania cien z verejného portálu heureka.sk.

Monitory značky HP boli firmou Monogram predražené až o 80 percent. Ich cena sa pohybovala na úrovni 1800 eur. Medzi dodávanými tovarmi bol aj skener značky Epson, ktorý dodali univerzite za štyritisíc eur, čo predstavovalo viac ako 40-percentné predraženie. Projektory Panasonic boli dodané za 3500 eur a tým sa cena zvýšila o 30 percent.

Ivan Štefunko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Štvrtinový akcionár Štefunko o ničom nevie

Svetlo predražených tendrov, ktoré dopadá na firmu Monogram Technologies sa týka aj samotného Štefunka, ktorý je v materskej spoločnosti Monogram Ventures štvrtinovým akcionárom. Od konania spoločnosti sa však dištancoval. „Vzhľadom na svoj majetkový podiel sa nikdy nepodieľal na bežnom chode spoločnosti,“ povedal hovorca Progresívneho Slovenska Ľubomír Ondrejkovič.

Za firmu sa postavil aj štatutár Ján Jenča, ktorý spochybnil relevantnosť porovnávania cien s portálom heureka.sk. „Ceny u seriózneho distribútora platné v danom čase boli iné.“ tvrdí Jenča.

V hre nie je len hardvér

Kým Monogram dodával počítačový hardvér, neobišiel ani licencie grafických programov, ktoré podľa portálu niekoľkonásobne prekročili sumy oficiálneho cenníka. VŠVU v tejto súvislosti nakupovala licencie na dve verzie programu Adobe Creative suite. Kým lacnejšia verzia stojí podľa cenníka 449 dolárov (400 eur), drahšia predstavovala sumu 799 dolárov (714 eur). Sumy, za ktoré ich dodával Monogram sa umiestnili na úrovni 1239 eur, respektíve 2640 eur. Išlo tak o viac ako trojnásobné zdraženie.

„Toto neviem. My sme dodávali novšie verzie podobného balíka, ale tie majú iné ceny. V čase dodávky už zrejme tieto verzie neboli dostupné a dodávali sa novšie verzie,‘‘ povedal Jenča.

Našla sa aj lacnejšia položka

Zaujímavým úkazom pri tomto tendri bola ale dodávka šijacieho stroja riadeného počítačom. Ten je dostupný za viac ako 11-tisíc eur. Monogram ho univerzite dodal za 9300 eur. Aktuality.sk porovnávali celkom 11 položiek z celkových 57. Zo spomínaných 11 položiek bol lacnejší len práve spomínaný šijací stroj.

Porovnanie cien s portálom heureka.sk je podľa advokáta Miroslava Cáka relevantné. „Je to možný podporný spôsob prieskumu trhu.“ uviedol a dodal, že ak sedia aj ostatné okolnosti dodávok tovaru a cena sa aj napriek tomu výrazne líšila, podmienky súťaže zrejme neboli dobre nastavené.

Vysvetliť si však nevedel ani objednávanie mnohorakého tovaru od jedného dodávateľa. „Je taký trend na Slovensku, že sa zliepajú dohromady súťaže na tovar, ktorý spolu obsahovo nesúvisí. Tým sa obmedzuje súťaž, keďže len minimum dodávateľov je schopných samostatne dodať takto pospájané položky – a tí si tým pádom môžu nadiktovať vyššie ceny. V praxi nakupujúci takisto vyhľadáva špecializovaných obchodníkov a nečaká, že diametrálne odlišné tovary nakúpi v jednom obchode,“ povedal Cák.

Pre univerzitu je nákup tovaru výhodný z hľadiska celkovej ceny tendra. Uviedla to PR manažérka VŠVU Barbora Komarová. „Jednotlivé položky projektu boli spájané do celkov, ktoré v konečnom dôsledku boli priamo i nepriamo digitálne prepojené. Napríklad uvedené krosná na tkanie nie sú klasické krosná, ale v celom procese transferu navrhovania a realizácie sú riadené špecializovaným softvérom s vlastným obslužným PC,“ vysvetlila Komarová.

Viac o téme: ZákazkyIvan ŠtefunkoVŠVU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu